klopsiki w sosie carbonara
obiad

Klopsiki w sosie a’la carbonara

Lubisz tradycyjne spaghetti carbonara? Jeśli tak, to przepis na klopsiki w sosie a’la carbonara również skradnie Twoje serce. 🙂 Spaghetti carbonara to makaron z sosem na bazie jajek z dodatkiem boczku oraz parmezanu. Tym razem to danie wzbogaciłam o pulpeciki z mięsa mielonego, dzięki czemu danie jest bardzo sycące i mega pyszne. Do przygotowania sosu użyłam śmietanki zamiast jajek i sos wyszedł bardzo kremowy. Klopsiki w sosie a’la carbonara są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych, a przygotowanie ich nie zajmie Wam więcej czasu. Polecam wypróbować, bo jest naprawdę smacznie. 

Składniki na klopsiki w sosie a’la carbonara:
klopsiki:
500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 bułka
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta chilli
1/2 łyżeczki majeranku
mąka do obtoczenia klopsów  

sos:
150 g wędzonego boczku
1 cebula
330 ml śmietanki 30%
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
około 20 g tartego parmezanu 

dodatkowo: 300 g makaronu spaghetti

klopsiki w sosie carbonara - drugie

Przygotowanie:
1. Mięso mielimy przez maszynkę do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Czerstwą bułkę porządnie namaczamy w wodzie i również przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy dwie łyżki kaszy manny i wbijamy jajko. Mięso doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy po pół łyżeczki majeranku i papryki słodkiej oraz szczyptę chilli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rąk na jednolitą masę. Mięso przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut, aby smaki się wymieszały. 
2. Następnie z mięsa formułujemy klopsiki i obtaczamy je w mące. Z podanej porcji otrzymałam 12 sztuk pulpecików. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i podsmażamy pulpety z każdej strony, na złoty kolor. Klopsy zdejmujemy z patelni.
3. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
4. Zabieramy się za przygotowanie sosu. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Boczek również kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tej samej patelni, co smażyliśmy pulpety. Jak boczek trochę się wytopi dodajemy pokrojoną cebulę. Podsmażamy kilka minut, od czasu do czasu miesząc, aż boczek się lekko zarumieni. Na patelnię wlewamy śmietankę i dodajemy nasze podsmażone klopsiki. Sos gotujemy około 5 minut, aż trochę zgęstnieje. Danie doprawiamy  solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Klopsiki w sosie a’la carbonara podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti i posypujemy tartym serem. Smacznego!

klopsiki w sosie carbonara - trzecie

Jeden komentarz

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *