carbonara
obiad

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Do przygotowania oryginalnej carbonary potrzeba jedynie czterech składników: makaronu spaghetti, żółtek jaj, boczku oraz sera Parmigiano Reggiano. Prawdziwa carbonara nie zawiera śmietanki. Sos powstaje na bazie jajek, parmezanu oraz wody z gotowania makaronu. Spaghetti carbonara to mega proste i szybkie danie, do zrobienia w mniej jak 30 minut. Osobiście uwielbiam i dość często przygotowuję na obiad. Uważam, że to jedno z najpyszniejszych dań, jakie można przygotować z makaronem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na spaghetti carbonara.

Składniki na spaghetti carbonara:
250 g makaronu spaghetti
200 g surowego boczku wędzonego
3 żółtka dużych jaj
75 g sera Parmigiano Reggiano
sól, świeżo zmielony pieprz

makaron-carbonara-3

Przygotowanie:
1. Boczek pokroić w małą kosteczkę i wrzucić na zimną patelnię. Podsmażać na małym ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a mięso lekko zarumieni. Kilka razy przemieszać drewnianą łyżką. Patelnię odstawić na bok.
2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą. Zostawić sobie jedną szklankę płynu po ugotowaniu makaronu (będzie nam potrzebny do sosu).
3. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek, żółtka przenieść do miseczki i roztrzepać widelcem. Doprawić solą i pieprzem. Parmezan zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Ser połączyć z żółtkami i wymieszać.
4. Ugotowany, gorący makaron przenieść na patelnię z boczkiem. Dokładnie wymieszać. Wlać masę jajeczną, wymieszać. Wlać odrobinę wody, którą zostawiliśmy po ugotowaniu makaronu i ponownie wymieszać. Ja przeważnie wlewam 1/3 szklanki płynu. Nie podgrzewać, aby jajka się nie ścięły, ma powstać kremowy, gęsty sos.
5. Spaghetti carbonara od razu ponakładać do misek i posypać tartym parmezanem. Smacznego!
6. Polecam również przepis na spaghetti bolognese.

spaghetti carbonara


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *