Murzynek z jabłkami
Murzynek z jabłkami to czekoladowe ciasto ucierane z jabłkami, które znane jest również pod nazwą salceson. Murzynek z jabłkami to niesamowicie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Zrobienie tego ciasta zajmie dosłownie 15 minut, nie wliczając oczywiście czasu pieczenia. Murzynek z jabłkami to pyszne, wilgotne i mega puszyste ciasto – idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Od dziś do moje ulubione ciasto z jabłkami! 🙂 Zatem zapraszam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na ciasto salceson.
Składniki na murzynek z jabłkami:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
4 jabłka (u mnie szara reneta)
do dekoracji cukier puder lub polewa czekoladowa
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.
2. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w kostkę.
3. Piekarnik nastawiamy na 175 stopni, góra-dół (bez termoobiegu).
4. Do miski wbijamy cztery jajka i ucieramy je z cukrem na najwyższych obrotach przez około 4-5 minut. Następnie dodajemy 3/4 szklanki oleju i mieszamy. Dodajemy składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę, kakao oraz po łyżeczce proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i cynamonu. Dalej mieszamy mikserem, tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto powinno być bardzo gęste. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i mieszamy całość łyżką.
5. Foremkę o wymiarach 20 x 10 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy nasze ciasto. Murzynka z jabłkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto można obficie posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową. Smacznego!
komentarze 4
Marzena
Witam proszę podać poprawne wymiary blaszki bo chyba zaszła pomyłka 20/10 cm jest podane to mniejsze od keksowki
Agnieszka
Witam, tak piekłam w keksówce o wymiarach 20 x 10 cm (długości u podstawy).
Kasia
Murzynek pyszny, trzymałam w piekarniku tak jak pisze ale jeszcze dopiec musiałam przez 30 minut
Estera
Po 60 min pieczenia ciasto było jeszcze mokre w środku (ale użyłam innej, okrągłej formy), więc potrzebowało jeszcze ok 20 min więcej
Ale poza tym, wszystko ok 🙂