bakłażan faszerowany kaszą kuskus
obiad,  śniadanie i kolacja

Bakłażan faszerowany kaszą kuskus

Proste danie w wersji wegetariańskiej czyli bakłażan faszerowany kaszą kuskus to świetny pomysł na pyszny i zdrowy obiad! Dodatek świeżych pomidorów, a także aromatycznych przypraw sprawia, że danie jest naprawdę smaczne! Polecam wypróbować przy najbliższej okazji 🙂

Składniki na bakłażana faszerowanego kaszą kuskus:
1 bakłażan
1 duży pomidor
1 cebula
1/3 szklanki kaszy kuskus
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
około 50 g startego, żółtego sera
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, natka pietruszki

bakłażan faszerowany kaszą kuskus

Przygotowanie:
1. Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, miąższ nacinamy w kratkę na głębokość około 1 cm. Następnie nacieramy go solą, pieprzem oraz startym czosnkiem i polewamy łyżką oliwy. Połówki bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Kaszę kuskus przekładamy do miski i zalewamy gorącą, osoloną wodą. Następnie przykrywamy ją talerzem, aż do napęcznienia. 
3. Z podpieczonego bakłażana wyjmujemy miąższ za pomocą łyżki. Miąższ przekładamy na patelnię. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy na patelni. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dodajemy kaszę kuskus oraz pokrojonego w mniejsze kawałki pomidora. Do farszu dodajemy przecier pomidorowy. Całość doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze przez 3 minuty. 4. Farsz wykładamy do wydrążonych połówek bakłażana i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia bakłażana posypujemy żółtym, startym serem. Smacznego!

bakłażan faszerowany kaszą kuskus


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *