makowa panienka
ciasta i desery

Makowa panienka

Makowa panienka to ciasto, które będzie hitem nadchodzących świąt Bożego Narodzenia! Lekkie makowo – kokosowe blaty ciasta przełożone pysznym, lekko cytrynowym kremem budyniowym! Całość smakuje wprost wybornie, mówię Wam palce lizać! Zatem jeśli chcesz zrobić coś innego niż tradycyjny makowiec lub szukasz nowych pomysłów na świąteczne ciasta to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! 🙂 Inspiracja pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię.

Składniki na ciasto makowa panienka:
6 białek
4 żółtka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
100 g wiórków kokosowych
150 g suchego maku
100 g płatków migdałowych

Krem:
2 opakowania budyniu śmietankowego
500 ml mleka UHT
1/2 szklanki soku z cytryny
1 szklanka cukru
2 żółtka
około 100 g masła (1/2 kostki)

Dodatkowo: biała czekolada

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier, ciągle miksując, aż cukier się rozpuści, a masa będzie błyszcząca. Dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Płatki migdałowe kruszymy i łączymy z makiem oraz wiórkami kokosowymi, suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Blachę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (góra-dół) i pieczemy przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto zostawiamy do przestudzenia i kroimy je w poprzek, uzyskując dwa blaty makowo – kokosowe. W międzyczasie przygotowujemy krem. Pół szklanki mleka odlewamy i rozpuszczamy w nim proszek budyniowy oraz żółtka. Pozostałe mleko łączymy z sokiem z cytryny i zagotowujemy z cukrem. Gdy zacznie się gotować wlewamy wcześniej przygotowany budyń i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Budyń zostawiamy do przestudzenia. Dodajemy do niego masło i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstały krem wykładamy na płat ciasta kokosowo-makowego i przykrywamy drugim płatem. Na wierzch ciasta dajemy polewę z białej czekolady, która powstała w kąpieli wodnej. Polewę dekorujemy jeszcze wiórkami kokosowymi. Smacznego!

makowa panienka


komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *