chlebek bananowy
ciasta i desery,  śniadanie i kolacja

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem, jest to bowiem wilgotne i słodkie ciasto bananowe. Chlebek bananowy to super pomysł na wykorzystanie przejrzałych bananów. Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie dość szybkie. Do przygotowania chlebka bananowego nie używamy miksera, wystarczy widelcem rozgnieść banany, a następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto bananowe pięknie wyrasta, pysznie pachnie i długo zachowuje świeżość. Można je spokojnie przechowywać nawet 3-4 dni. U mnie najprostsza wersja ciasta bananowego, bez dodatków. Jeśli macie ochotę trochę poeksperymentować, proponuję dodać do chlebka garść orzechów i żurawinę lub inne ulubione bakalie. Każda wersja tego wypieku będzie równie pyszna. Zatem jeśli macie zalegające, dojrzałe banany, to już wiecie co można z nimi zrobić. Do dzieła! 😉

Składniki na chlebek bananowy:
3 dojrzałe banany
2 jajka
1/4 kostki masła (około 50 g)
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
szczypta soli

szklanka o pojemności 250 ml

chlebek bananowy

Przygotowanie:
1. Banany obrać ze skórki, przełożyć do miski i rozgnieść na papkę za pomocą widelca.
2. Masło roztopić w mikrofalówce i dodać do rozgniecionych bananów.
3. Do osobnej miski wbić dwa jajka i wsypać pół szklanki cukru. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masę jajeczną przelać do miski z bananami i rozpuszczonym masłem. Dokładnie wymieszać. Dodać szczyptę soli, przesianą przez sitko mąkę pszenną razem z sodą oczyszczoną. Całość bardzo dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.
4. Piekarnik nastawić na 170 stopni góra-dół, bez termoobiegu.
5. Foremkę o wymiarach 10×25 i wysmarować odrobiną masła i obsypać bułką tartą. Ciasto bananowe przełożyć do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Chlebek bananowy piec około 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawić na 5 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Smacznego!

chlebek-bananowy-2-
chlebek-bananowy-2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *