Słonecznikowiec – ciasto bez pieczenia
Słonecznikowiec to pyszne, warstwowe ciasto, które łączy w sobie słodką masę kajmakową, lekko kwaśny dżem truskawkowy oraz prażone, chrupiące ziarna słonecznika. Całość smakuje wybornie. Ciasto jest sycące, słodkie, ale nie przesłodzone. Mniam, mówię Wam niebo w gębie! Słonecznikowiec to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Słonecznikowiec to ciasto bez pieczenia, które zrobisz w dosłownie 30 minut, nie licząc oczywiście czasu tężenia masy w lodówce. Słonecznikowiec to ciasto idealne na urodziny, święta, po prostu na każdą okazję. Polecam wypróbować już dziś.
Składniki na słonecznikowiec – ciasto bez pieczenia:
400 g herbatników kakaowych
400 g masy kajmakowej
500 g serka mascarpone
330 ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
mały słoiczek dżemu truskawkowego (około 220 g)
Karmelizowany słonecznik
200 g ziaren słonecznika
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
4 łyżki cukru
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania karmelizowanego słonecznika. W garnku rozpuścić dwie łyżki masła. Następnie dodać dwie łyżki mleka oraz cztery łyżki cukru. Wsypać ziarna słonecznika. Zawartość garnka dokładnie wymieszać i zagotować. Następnie słonecznik wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Ziarna słonecznika powinny się ładnie zarumienić, ale należy uważać, aby się nie przypaliły, wówczas będą miały gorzki smak. Uprażony słonecznik pozostawić do ostudzenia i następnie pokruszyć.
2. Blachę o wymiarach 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników.
3. Porządnie schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać trzy łyżki cukru pudru. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone, cały czas miksując. Krem podzielić na dwie części. Do jednej części dodać połowę masy kajmakowej i wsypać około 2/3 karmelizowanego słonecznika. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
4. Na herbatnikach rozsmarować mały słoiczek dżemu truskawkowego, a następnie wyłożyć masę ze słonecznikiem i równomiernie rozprowadzić. Ułożyć kolejną warstwę ciastek. Wyłożyć jasny krem i równomiernie go rozprowadzić po powierzchni ciasta. Wyłożyć ostatnią już warstwę ciastek.
5. Na wierzchu ciasta rozsmarować pozostałą część masy kajmakowej. Ciasto dodatkowo posypać uprażonymi ziarnami słonecznika. Słonecznikowiec wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa stężała. Smacznego!
komentarzy 8
megii013
Wygląda obłędnie, aż zrobiłam się głodna) )
Anonimowy
równie dobrze można skarmelizować słonecznik na patelni
slodki.zakatek
Super ciacho. Na pewno zrobię ????
Joanna
Wszystko spoko, tylko niby bez pieczenia a słonecznik wg przepisu prazymy w piekarniku…
wedelka
Znam to ciasto, ale w wersji z biszkoptem 🙂 Słonecznik robi tu robotę. Jest przepyszne 🙂
Domis
Robiłam .Przepyszne ciasto ,wszystkim smakowało
Agnieszka
Super, bardzo się cieszę. 😉
Kasia
Ciasto jest obłędne ! Pyszne mniam 😋
Robiłam wersję bez pieczenia, ale również na biszkopcie (zamiast tych herbatników na spodzie). Wyszło równie pyszne.