ciasto słonecznikowiec bez pieczenia
ciasta i desery

Słonecznikowiec – ciasto bez pieczenia

Słonecznikowiec to pyszne, warstwowe ciasto, które łączy w sobie słodką masę kajmakową, lekko kwaśny dżem truskawkowy oraz prażone, chrupiące ziarna słonecznika. Całość smakuje wybornie. Ciasto jest sycące, słodkie, ale nie przesłodzone. Mniam, mówię Wam niebo w gębie! Słonecznikowiec to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Słonecznikowiec to ciasto bez pieczenia, które zrobisz w dosłownie 30 minut, nie licząc oczywiście czasu tężenia masy w lodówce. Słonecznikowiec to ciasto idealne na urodziny, święta, po prostu na każdą okazję. Polecam wypróbować już dziś.

Składniki na słonecznikowiec – ciasto bez pieczenia:
400 g herbatników kakaowych
400 g masy kajmakowej
500 g serka mascarpone
330 ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
mały słoiczek dżemu truskawkowego (około 220 g)
Karmelizowany słonecznik
200 g ziaren słonecznika
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
4 łyżki cukru

słonecznikowiec

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania karmelizowanego słonecznika. W garnku rozpuścić dwie łyżki masła. Następnie dodać dwie łyżki mleka oraz cztery łyżki cukru. Wsypać ziarna słonecznika. Zawartość garnka dokładnie wymieszać i zagotować. Następnie słonecznik wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Ziarna słonecznika powinny się ładnie zarumienić, ale należy uważać, aby się nie przypaliły, wówczas będą miały gorzki smak. Uprażony słonecznik pozostawić do ostudzenia i następnie pokruszyć. 
2. Blachę o wymiarach 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników. 
3. Porządnie schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać trzy łyżki cukru pudru. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone, cały czas miksując. Krem podzielić na dwie części. Do jednej części dodać połowę masy kajmakowej i wsypać około 2/3 karmelizowanego słonecznika. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
4. Na herbatnikach rozsmarować mały słoiczek dżemu truskawkowego, a następnie wyłożyć masę ze słonecznikiem i równomiernie rozprowadzić. Ułożyć kolejną warstwę ciastek. Wyłożyć jasny krem i równomiernie go rozprowadzić po powierzchni ciasta. Wyłożyć ostatnią już warstwę ciastek.
5. Na wierzchu ciasta rozsmarować pozostałą część masy kajmakowej. Ciasto dodatkowo posypać uprażonymi ziarnami słonecznika. Słonecznikowiec wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa stężała. Smacznego!

słonecznikowiec
słonecznikowiec bez pieczenia

komentarzy 5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *