pieczona-biala-kielbasa-w-sosie-chrzanowym-5
obiad

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym

Chcesz przygotować białą kiełbasę w innym wydaniu? Postaw na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym. Jest to idealne danie na Wielkanocny stół, ale również możesz je przyrządzić na obiad, tak też było w moim przypadku. Biała kiełbasa w takim wydaniu jest niezwykle aromatyczna i bardzo smaczna. Wykonanie tego dania zajmie Ci dosłownie chwilę, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy Twoich domowników. Zatem jeszcze raz gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym.

Składniki na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym:
500 g surowej białej kiełbasy
3 średniej wielkości cebule
200 ml śmietanki 30% do zup i sosów
3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
1 łyżka masła
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka majeranku

biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Przygotowanie:
1. Białą kiełbasę przełożyć do garnka, zalać wodą i postawić na gazie. Podgrzewać na wolnym ogniu, tak aby ją tylko sparzyć. Po podgrzaniu, kiełbasę wyjąć z wody i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
2. Białą kiełbasę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piec przez 20 minut.
3. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać cebulę i podsmażać, aż się lekko zeszkli. Wlać śmietankę i zagotować. Dodać chrzan i podgrzewać chwilę, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać łyżeczkę majeranku i dokładnie wymieszać.
4. Sos chrzanowy wylać na podpieczoną białą kiełbasę. Naczynie żaroodporne ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Białą kiełbasę piec przez 35-45 minut, aż kiełbaska się lekko zarumieni. Smacznego!

pieczona-biala-kielbasa-w-sosie-chrzanowym

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *