Pieczona karkówka z pieczarkami
Karkówka to mięso, które po odpowiedniej obróbce termicznej rozpływa się w ustach. Moim ulubionym przepisem z tym rodzajem mięsa jest właśnie pieczona karkówka z pieczarkami! Jest to idealne danie na każdą okazję! U mnie najbardziej się sprawdza na wszelkich rodzinnych imprezach. Po prostu wszyscy ją uwielbiają! Polecam ją i Wam 😉
Składniki na pieczoną karkówkę z pieczarkami:
1,5 kg karkówki
0,5 kg pieczarek
3 duże cebule
papryka słodka, czosnek, majeranek, cząber
sól, pieprz
Składniki na sos:
4 łyżki przecieru pomidorowego
8 łyżek wody
3 łyżki cukru
3 łyżki octu
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na kawałki, a następnie obtaczamy ją w ziołach i zostawiamy na minimum 3-4 godziny (najlepiej na noc) w chłodnym miejscu lub lodówce. Jak już się nam ładnie zamarynuje i trochę skruszeje, to obtaczamy ją w mące i obsmażamy z każdej strony na rumiany kolor. Układamy ją na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie na mięso kładziemy pokrojone w talarki pieczarki. Na samą górę zaś układamy pokrojoną w piórka cebulkę. Warzyw nie podsmażamy, wszystko dojdzie w piekarniku. Na samym końcu wszystko polewamy sosem, który powstał poprzez wymieszanie wszystkich składników do niego potrzebnych. Naczynie żaroodporne z zawartością wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 2 godziny. Około 15 minut przed końcem pieczenia ściągamy pokrywę naczynia żaroodpornego, by wszystko się przyrumieniło. Mięso powinno być kruche i rozpływające się w ustach, natomiast warzywa ładnie spieczone 😉
komentarzy 28
babka w formie
Uwielbiam ten przepis 🙂 Taką karkówkę robię od ładnych kilku lat i wciąż znajdują się osoby, które zachwycają się tym daniem.
Wiola
Karkówkę z tego przepisu jadłam pierwszy raz u teściowej. Jest niesamowicie szmaczna! Zdecydowanie polecam 🙂
Agnieszka
Bardzo mi miło. Dziękuję i smacznego! 😉
Anna Molska
Uwielbiam karkówkę pod każdą postacią. Z chęcią wypróbuję Twój przepis. Zapowiada się obłędnie
Anonimowy
robię podobnie , ale plastry karkówki smaruję ketchupem i na noc do lodówki .
potem do szybkowara – karczek , plastry cebuli i kiszony ogórek w plasterki , pół szklanki wody i gotujemy – pyszne mięsko i super sosik !
Unknown
pych jutro robie
Unknown
Polecam 😉
Unknown
Pysznie się zapowiada! Na pewno wypróbuję!
Anonimowy
Jak długo w szybkowarze dopiero uczę się gotowania w tym cudownym garnku.Pozdrawiam.
Anonimowy
I na pewno trzeba ją piec aż 2h w 200 stopniach???
Joanna
Czym można zastąpić sos sojowy. Nie używamy go a nie będę kupowała na jeden uzytek
Agnieszka
Można spróbować z maggi.
Unknown
No około 2 godzin. W zależności od tego jaki kto ma piekarnik.
Unknown
Sos na szybko: ketchup pikantny!
Ja robiłam swoją w 200 stopniach na 1,5 h i wyszła idealnie krucha.
Maja
Zamiast pieczarek dodajcie grzyby suszone z lasu. Ja dodaję jeszcze jabłka umyte i pokrojone na ćwiartki. Pychotka! !!
Anonimowy
ja robię tak żeberka. Czad:)
Unknown
w szybkowarze okolo 15 minut,nie wiécej bo sié rozgotuje
Anonimowy
A szynka wieprzowa może być?
Unknown
Maggi zamiast sosu sojowego? Akurat nie mam, a mam smakę zrobić 🙂
Unknown
Do tej karkówki dodałbym ogórki kiszone ale z beczki.Smak wyborny!
Ilona C.
Robiłam już raz, a jutro robię kolejny! Świetny przepis, dziękuję i polecam wszystkim wypróbować 🙂
Anonimowy
szynka nie,bedzie sucha, szynkę trzeba inaczej przyrządzać
FashionBlogEmily
Daje brzoskwinie 🙂
Anonimowy
A po co oobsmazac? Przeciez 2 godziny pieczenia to i tak duzo zeby sie mieso upieklo.
Anonimowy
Obsmażając mięso ze wszystkich stron tuż przed pieczeniem, (krótko, na dużym ogniu), zamykamy soki wewnątrz tego kawałka mięsa.
Sylwia
Proszę o podpowiedź, jeśli będę robiła karkówkę z tego przepisu z podwójnej lub potrójnej porcji to czy muszę wydłużyć czas pieczenia?
Anonimowy
A czy ktoś może mi powiedzieć w jakich ziołach obtaczamy karkówkę ?
Agnieszka
Jest podane w przepisie sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek ????