Zupa kalafiorowa
Zapraszam na tradycyjną i bardzo smaczną zupę kalafiorową. Zupa kalafiorowa to super pomysł na tani i pożywny obiad dla całej rodziny. Zupę kalafiorową można szykować przez cały rok. Zimą można skorzystać z mrożonych różyczek kalafiora, jednak nam najbardziej smakuje teraz, kiedy mam dostęp do świeżych warzyw z mojego ogródka. Zupę kalafiorową gotuję na rosole z ziemniakami i dodatkiem koperku. Pod koniec gotowania zupę zabielam śmietanką i podaję ją ze świeżym pieczywem. Przepis na zupę kalafiorową jest bardzo prosty, wykonanie dość szybkie, a zupa cudownie pyszna. Zapraszam zatem do gotowania razem ze mną. 😉
Składniki na zupę kalafiorową:
bulion
2 ćwiartki z kurczaka
2 i 1/2 litra wody
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
pozostałe składniki
1 średniej wielkości kalafior – około 750 g
500 g ziemniaków
2 marchewki
2 łyżki posiekanego koperku
1/2 szklanki śmietanki 30%
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Bulion: Ćwiartki z kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą i przełożyć do większego garnka. Warzywa obrać, umyć i dołożyć do garnka w całości. Do garnka dolać wody, tak aby przykryć mięso i warzywa – około 2,5 litra wody. Dodać płaską łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, dwa liście laurowe i trzy ziarenka ziela angielskiego oraz opaloną na palniku cebulę, dzięki temu nasz bulion nabierze wyrazistego koloru, a i jego smak będzie lepszy. Garnek przykryć pokrywą i postawić na gazie. Wybrać palnik o średniej mocy. Bulion zagotować, z gotującego się rosołu zdjąć szumowiny. Następnie zmniejszyć moc palnika, tak aby wywar tylko mrugał i gotować przez godzinę.
2. Rosół odcedzić, zostawić w garnku sam bulion. Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć na talerzyk i dodać pod koniec gotowania zupy.
3. Kalafior dokładnie umyć pod bieżącą wodą i podzielić na różyczki. Kalafior przełożyć do garnka z bulionem. Zupę ponownie postawić na gazie.
4. Marchewkę i ziemniaki obrać. Marchewkę pokroić w talarki, a ziemniaki w kostkę. Warzywa dołożyć do gotującej się zupy. Garnek przykryć pokrywą i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie – około 20 minut. Po tym czasie koperek umyć i drobno posiekać, dołożyć do zupy. Dodać też mięso. Na koniec wlać pół szklanki śmietanki 30%. Zupę zagotować i wyłączyć palnik, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Zupę kalafiorową podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!