czekoladowa chmura 3
ciasta i desery

Czekoladowa chmura

Czekoladowa chmura to efektowne ciasto czekoladowe z kremem i owocami. Czekoladowa chmura składa się z intensywnie czekoladowego, wilgotnego spodu oraz kremu na bazie śmietanki i serka mascarpone. Wierzch ciasta zdobią owoce, u mnie są to borówki, maliny, truskawki i czereśnie. Czekoladowa chmura pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. To ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Wykonanie jest naprawdę dość szybkie i proste. To deser idealny na wyjątkowe okazje. Bardzo polecam fanom brownie i nie tylko.

Składniki na czekoladową chmurę:
300 g gorzkiej czekolady (3 tabliczki 70% kakao)
6 jajek
150 g masła
3/4 szklanki cukru
krem
250 ml śmietanki 30%
1 śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
owoce
250 g borówek
garść malin
garść truskawek
kilka czereśni
kilka listków mięty

szklanka o pojemności 250 ml

czekoladowa chmura 2
czekoladowa chmura

Przygotowanie:
1. Do rondelka przełożyć 150 g masła i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Garnek postawić na gazie na minimalnym ogniu. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Garnek zdjąć z ognia do przestudzenia.
2. Piekarnik nastawić na 175 stopni, funkcja góra-dół, bez termoobiegu.
3. Do miski wbić dwa całe jajka oraz żółtka z pozostałych czterech jajek, wymieszać rózgą. Następnie stopniowo wlewać masę czekoladową, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
4. Pozostałe cztery białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując, aż piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier się rozpuści.
5. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto czekoladowe i wyrównać jego powierzchnię. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
6. Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Ciasto zapadnie się po środku, tworząc miejsce na krem.
7. Porządnie schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z śmietan-fixem. Pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru pudru oraz serek mascarpone. Gotowy krem wyłożyć na przestudzone ciasto czekoladowe. Udekorować dowolnymi owocami i listkami mięty. Czekoladową chmurę przechowywać w lodówce. Smacznego!

czekoladowa chmura 6
czekoladowa chmura 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *