Ciasto porzeczkowiec
Ciasto porzeczkowiec to pyszne i efektowne ciasto przekładane. Porzeczkowiec to wilgotne, czekoladowe ciasto przełożone kremem śmietanowym, wierzch ciasta zdobi bita śmietana oraz starta gorzka czekolada. Dodatkowo mamy tutaj dżem z czarnej porzeczki, dla przełamania smaku, dzięki temu ciasto nie jest mdłe i przesadnie słodkie. Powiem więcej ciasto jest idealne, słodko – kwaśne. Ciasto porzeczkowiec to wypiek obok, którego nie można przejść obojętnie! Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. Ciasto porzeczkowiec to zdecydowanie jedno z lepszych ciast jakie do tej pory piekłam! Polecam na specjalne okazje oraz do niedzielnej kawy.
Składniki na ciasto Porzeczkowiec:
ciasto kakaowe
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki wody
3 łyżki ciemnego kakao
5 jajek rozmiar L
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
krem śmietanowy
500 g serka mascarpone
330 ml śmietanki 30%
1 śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru
bita śmietana
500 ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
50 g gorzej czekolady do dekoracji
2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki – około 440 g
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Ciasto czekoladowe: Do rondelka wlać 3/4 szklanki oleju oraz 1/2 szklanki wody. Dodać 3/4 szklanki cukru oraz 3 łyżki ciemnego kakao. Garnek postawić na gazie na wolnym ogniu i podgrzewać, aż cukier się rozpuści, w międzyczasie klika razy przemieszać. Rondelek zdjąć z ognia i zostawić do całkowitego przestudzenia.
2. Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. Można je również ogrzać w misce z ciepłą wodą. Do misy miksera wsypać pół szklanki cukru i wbić 5 większych jajek. Jajka ubijać z cukrem na jasną, puszystą masę. Może to zająć nawet 10 minut.
3. Do masy jajecznej wlać przestudzoną zawartość rondelka i bardzo dokładnie wymieszać. Na koniec dodać składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ciasto wymieszać delikatnie łyżką, aż do połączenia się składników.
4. Piekarnik nastawić na 175 stopni funkcja góra-dół, bez termoobiegu.
5. Blaszkę o wymiarach 23×33 cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez około 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto całkowicie ostudzić i przekroić na dwa blaty.
6. Blaszkę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia. Dolny blat ciasta włożyć do blaszki i równomiernie rozsmarować słoiczek dżemu z czarnej porzeczki.
7. Krem śmietanowy: Porządnie schłodzoną śmietankę ubić ze śmietan-fixem na sztywną pianę. Dodać cukier puder i wymieszać. Stopniowo dodawać serek mascarpone, cały czas miksując. Masę rozprowadzić do powierzchni ciasta i przykryć górnym blatem ciasta. Wyłożyć drugi słoiczek dżemu
8. Masa śmietanowa: Porządnie schłodzoną śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fixem. Dodać cukier puder i ponownie zmiksować. Masę śmietanową wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać. Dodatkowo ciasto udekorować startą gorzką czekoladą. Ciasto Porzeczkowiec wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!