gulasz drobiowy
obiad

Gulasz z kurczaka

Gulasz z kurczaka to propozycja na pyszny i tani obiad z dużą ilością warzyw. Gulasz drobiowy to kolorowe, wiosenne i bardzo smaczne danie z jednej patelni. Do przygotowania tego dania oprócz piersi z kurczaka wykorzystałam cebulę, pieczarki, marchewkę, paprykę oraz cukinię i wyszło mega pysznie! Kawałki mięsa są idealnie soczyste i mięciutkie, natomiast warzywa pozostają lekko chrupiące. Gulasz z kurczaka bardzo dobrze smakuje odgrzewany na drugi dzień, więc możemy przygotować większą porcję i mamy pyszny obiad na dwa dni. Danie podałam z kaszą pęczak, ale świetnie sprawdzi się również ryż czy puree ziemniaczane. Polecam i zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na gulasz z kurczaka z warzywami.

Składniki na gulasz z kurczaka:
2 pojedyncze piersi z kurczaka – około 500 g
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki bazylii
1 mała cukinia
1 duża cebula
2 marchewki
1 czerwona papryka
200 g pieczarek
około 400 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki papryki ostrej
sól, pieprz

gulasz z kurczaka

Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, usunąć białe błonki i osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego. Mięso pokroić w kostkę. Następnie kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz bazylią. Kawałki kurczaka podsmażać na patelni przez około 5 minut. Mięso zdjąć z patelni na talerzyk i odstawić na bok.
2. Pieczarki umyć i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić w pół talarki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cukinię umyć i pokroić w pół talarki.
3. Na patelni rozgrzać porcję oleju i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki. Smażyć na średniej mocy palnika przez około 5 minut, aż nadmiar wody odparuje. Dodać marchewkę oraz paprykę. Doprawić solą oraz pieprzem. Warzywa podsmażać przez 3 minuty, od czasu do czasu przemieszać. Na koniec dodać cukinię oraz wlać passatę pomidorową. Dokładnie wymieszać. Dodać po łyżeczce cukru i ziół prowansalskich oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Całość gotować pod przykryciem przez 5 minut.
4. Dodać wcześniej podsmażone kawałki mięsa i przemieszać. Danie gotować jeszcze przez około 5 minut. W międzyczasie spróbować i jeśli jest konieczność to doprawić jeszcze solą oraz świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Gulasz z kurczaka podawać z dowolną kaszą, ryżem lub puree ziemniaczanym. Smacznego!

gulasz z kurczaka z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *