schab pieczony 2
na imprezę,  obiad,  śniadanie i kolacja

Schab pieczony

Schab pieczony to świetny pomysł na domową wędlinę na kanapki, a także na pyszny obiad w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i ulubionej surówki. Mięso jest idealnie przyprawione dużą ilością czosnku i majeranku, aromatyczne i bardzo smaczne. Schab po upieczeniu jest kruchy i soczysty, a nie wyschnięty jak podeszwa. Mięso piekę w rękawie foliowym, dzięki temu puszczone soki nie odparowują i schab nie jest suchy. Rękaw foliowy ma jeszcze jedną zaletę, po upieczeniu wyrzucamy go do śmieci i mamy mniej zmywania. 😉 Schab pieczony będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole, ale sprawdzi się również na rodzinnych przyjęciach np. imieniny, urodziny. Schab pieczony polecam szykować prze cały rok, domowa wędlina jest zdecydowanie najlepsza!

Składniki na schab pieczony:
około 1,2 kg schabu środkowego bez kości
1 i 1/2 łyżki soli
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki tymianku
5 ząbków czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego

schab pieczony w rękawie

Przygotowanie:
1. Mięso umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2. W misce umieścić przyprawy tj. 1 i 1/2 łyżki soli, 2 łyżki majeranku, 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, po łyżeczce pieprzu i papryki słodkiej oraz po pół łyżeczki papryki ostrej i tymianku. Dodać dwie łyżki oleju i wszystko dokładnie wymieszać.
3. Schab natrzeć mieszanką przypraw. Mięso przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Schab wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
4. Mięso przełożyć do rękawa foliowego i zawiązać oba końce, ale pozostawić wolną przestrzeń. Nie zawijać szczelnie schabu. Dodatkowo naciąć rękaw foliowy w kilku miejscach. Schab w rękawie umieścić w brytfance lub blaszce z wyposażenia piekarnika.
5. Piekarnik nagrzać na 200 stopni góra – dół, bez termoobiegu.
6. Mięso włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę na 180 stopni i schab piec jeszcze przez 60 minut. Zasada jest taka, że 1 kg mięsa pieczemy 60 minut. Mięso wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia. Rękaw foliowy rozciąć dopiero jak mięso ostygnie, wówczas będzie jeszcze bardziej soczyste. Smacznego!

schab pieczony
schab pieczony w rękawie


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *