fasolka po bretońsku
obiad

Fasolka po bretońsku

Zapraszam na tradycyjną fasolkę po bretońsku. Przepis jest bardzo prosty, wykonanie dość szybkie, a zupa cudownie pyszna. Suchą fasolę dzień wcześniej zalewam wodą i zostawiam do namoczenia przez noc, następnego dnia gotuję ją do miękkości. Dodaję podsmażoną kiełbasę oraz boczek. Czosnek, ostra papryka oraz duża ilość papryki słodkiej – to wszystko sprawia, że moja zupa jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo smaczna. Bez wątpienia fasolka po bretońsku to treściwy posiłek. Idealne danie na chłodniejsze dni. Bardzo polecam mój sprawdzony przepis na najlepszą fasolkę po bretońsku.

Składniki na fasolkę po bretońsku:
500 g fasoli suchej 'Piękny Jaś’
woda do namoczenia fasoli + 1 litr do gotowania
250 g boczku wędzonego
300 g kiełbasy np. podwawelska
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
700 ml passaty pomidorowej
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
1 płaska łyżka soli
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka pieprzu

fasolka-po-bretonsku1

Przygotowanie:
1. Suchą fasolę wsypać do miski, zalać zimną wodą (tak 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawić na noc do namoczenia.
2. Fasolę odcedzić, przełożyć do większego garnka i wlać 1 litr wody. Dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Fasolkę gotować na małej mocy palnika przez około 90 minut, do miękkości. Pod koniec gotowania dodać płaską łyżkę soli.
3. Boczek pokroić w kosteczkę, wrzucić na suchą patelnię i poczekać, aż wytopi się tłuszcz. Podsmażać kilka minut i dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Jeśli boczek miał mało tłuszczu, można dodać dwie łyżki oleju. Cebulę obrać i drobno pokroić, przełożyć na patelnię. Całość podsmażać jeszcze przez około 5 minut. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Zawartość patelni przełożyć do garnka z fasolką, przemieszać i gotować przez 10 minut bez przykrycia. Wlać passatę pomidorową. Dodać po łyżce papryki słodkiej i majeranku, łyżeczkę pieprzu i pół łyżeczki papryki ostrej. Całość dokładnie przemieszać i gotować kolejne 15 minut bez przykrycia. Fasolkę po bretońsku najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!

fasolka-po-bretonsku-3


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *