Kotlety z selera
Na blogu znajdziecie już kotleciki warzywne czy ziemniaczane natomiast według mnie absolutnym hitem okazały się kotlety z selera. Są one świetną alternatywą dla ziemniaków, a według mojego męża smakują nawet jak schabowe 😉 Zatem coś w nich musi być! Bardzo szybko się je przygotowuje, więc mam nadzieję, że nie raz zagoszczą na Waszych stołach 😉
Składniki na kotlety z selera:
2 cebule
1 średni seler
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
sól, pieprz, odrobina curry
Dodatkowo olej do smażenia oraz bułka
tarta do obtoczenia kotlecików
Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złocisty kolor.
2. Seler obieramy, a następnie ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy go do miski. Wbijamy dwa jajka, wsypujemy bułkę tartą oraz podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy przy użyciu rąk do uzyskania zwartej masy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną curry. Z powstałego farszu formujemy kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej.
3. Przygotowane kotleciki smażymy z obu stron na złocisty kolor. Kotleciki należy delikatnie obracać, żeby się nie rozleciały. Idealnie komponują się z sosem czosnkowym 😉 Smacznego!