domowe zapiekanki
obiad,  przekąski,  śniadanie i kolacja

Zapiekanki

Zapraszam Was kochani na bardzo smaczne, domowe zapiekanki. Pyszne, chrupiące, a do tego banalnie proste w przygotowaniu. Takie zapiekanki przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Potrzebujesz jedynie dużej bagietki, pieczarek oraz sera. Do moich zapiekanek dodałam salami, ale możesz je zamienić na ulubioną szynkę lub całkowicie pominąć. Jeśli masz ochotę możesz dodać pokrojonego w plasterki pomidora. Składniki można modyfikować pod swoje gusta smakowe, każda wersja domowej zapiekanki będzie tak samo pyszna. Zapiekanki szykuję dość często na kolację, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby przygotować je na ekspresowy obiad. Polecam przygotować większą porcję zapiekanek, owinąć folią spożywczą i zamrozić. Potem tylko cyk, 10 minut do piekarnika i gotowe.

Składniki na zapiekanki:
1 duża bagietka (u mnie bagietka pszenna 280 g)
350 g pieczarek
150 g sera żółtego
2 łyżki majonezu
12 plasterków salami
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich

zapiekanki 2

Przygotowanie:
1. Pieczarki dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Duże pieczarki obrać. Następnie pokroić je w pół plasterki i podsmażać na patelni, aż odparuje nadmiar wody. Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać łyżeczkę ziół prowansalskich i dokładnie wymieszać. Zostawić do przestudzenia.
2. Bagietkę przekroić na pół, a następnie wzdłuż jeszcze na pół, otrzymując w ten sposób cztery części bagietki. Każdą z nich cienko posmarować majonezem. Następnie poukładać plastry salami.
3. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ser połączyć z pieczarkami i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie gotowy farsz ponakładać na zapiekanki i równomiernie rozprowadzić po powierzchni bagietki.
4. Piekarnik nastawić na 180 stopni funkcja góra – dół, bez termoobiegu.
5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć zapiekanki. Zapiekanki wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekać przez około 10 minut. Zapiekanki po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i podawać. Polecam domowy sos czosnkowy, który będzie tutaj idealnym dodatkiem. Smacznego!

zapiekanki 3


komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *