Schab pieczony z suszonymi pomidorami
Schab pieczony z suszonymi pomidorami to zarówno pyszna domowa wędlina na kanapki – bez konserwantów, jak i pomysł na smaczny obiad z dodatkiem sosu chrzanowego lub czosnkowego. Schab po upieczeniu jest kruchy, delikatny i soczysty. Dodatek ziół, czosnku i suszonych pomidorów sprawia, że jest niezwykle aromatyczny, pięknie pachnie i super smakuje! Polecam wypróbować 🙂
Składniki na schab pieczony z suszonymi pomidorami:
1-1,2 kg schabu
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 łyżka majeranku
3-4 ziela angielskie
sól, pieprz, papryka ostra
1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
1 łyżka oleju
1 łyżka musztardy
1 słoik suszonych pomidorów z pestkami dyni
Przygotowanie:
Schab dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie wycieramy papierowymi ręcznikami. W misce przygotowujemy marynatę, którą będziemy nacierać mięso. Dajemy po łyżce musztardy i oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy i zioła. Tak przygotowaną marynatę wylewamy na mięso i dokładnie je nacieramy. Schab przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do chłodnego miejsca najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy suszone pomidory i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 60-90 minut (1 kg mięsa – 60 minut), na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę, aby mięso ładnie się zarumieniło. Smacznego!