ryba po japońsku
obiad,  śniadanie i kolacja

Ryba po japońsku

Z racji takiej, że mieszkam nad morzem to dostęp do ryb mam praktycznie cały czas. Rybka raz w tygodniu musi być! 🙂 Ostatnio w porcie kupiłam ładne fileciki dorsza bałtyckiego i postanowiłam przygotować rybę po japońsku, która idealnie nadaje się na wigilijny stół. Jeśli szukacie nowych pomysłów na potrawy wigilijne, to polecam Wam właśnie ten przepis a z pewnością się nie zawiedziecie! 😉

Składniki na rybę po japońsku:
1/2 kg fileta rybnego (ja użyłam dorsza)
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 cebule
5 ogórków konserwowych
sól, pieprz
mąka do obtoczenia ryby

Zalewa:
1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
2 łyżki octu
1/2 szklanki pikantnego ketchupu
słoiczek przecieru pomidorowego (190 g)

Przygotowanie:
Filety dokładnie myjemy. W przypadku gdy zawierają większe ości, usuwamy je za pomocą pęsety. Rybę osuszamy ręcznikami papierowymi i oprószamy solą oraz pieprzem z każdej strony. Obtaczamy je w mące i następnie obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Złociste filety ściągamy na talerz do ostudzenia. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. W garnku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę i zagotowujemy. Paprykę myjemy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Ogórki konserwowe również siekamy w paseczki. Po zagotowaniu zalewy, warzywa przekładamy do garnka. Całość gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut (do momentu, aż warzywa zmiękną). W przezroczystym naczyniu układamy na przemian filety, zalewę, filety i znowu zalewę. Rybę po japońsku zostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin, aby smaki się wymieszały. Smacznego 😉

ryba po japońsku

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *