Pulpety w sosie porowym z makaronem
Pyszne, tanie i sycące danie dla całej rodziny, czyli pulpety w sosie porowym. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne pulpeciki w kremowym sosie polecają się na obiad. Dodatek pora i musztardy nadają daniu wyrazistego, lekko ostrego smaku. Takie klopsiki można podawać zarówno z makaronem, kaszą czy ziemniakami. Polecam również przepis na kurczaka w sosie śmietanowo – porowym!!
Składniki na pulpety w sosie porowym:
500 g mięsa mielonego (u mnie z szynki wieprzowej)
1 jajko
1 kajzerka
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
bułka tarta do obtoczenia klopsów
1 duży por
200 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 szklanka bulionu
Przygotowanie:
1. Mięso dokładnie myjemy, wycieramy przy użyciu ręczników papierowych, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem.
2. Kajzerkę porządnie namaczamy w mleku (lub wodzie) i również przepuszczamy przez maszynkę.
3. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy majeranek oraz paprykę słodką. Doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Z mięsa formułujemy małe kuleczki (z podanej porcji wyszło mi 10 pulpecików), a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Klopsiki podsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor, a następnie zdejmujemy z patelni.
5. Por dokładnie myjemy i kroimy w cienkie talarki. Następnie wrzucamy go na patelnię z wytopionym tłuszczem, dolewamy szklankę bulionu i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Na patelnię wlewamy śmietankę, dodajemy musztardę i podsmażone klopsiki. Całość dusimy pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Takie klopsiki świetnie smakują zarówno z makaronem czy ziemniakami. 🙂 Smacznego!