Pieczone ziemniaki z boczkiem i serem
Ziemniaki jemy kilka razy w tygodniu, jednak nie zawsze muszą być nudne w postaci puree, czy prosto z wody. Zdecydowanie smaczniejsze są pieczone ziemniaki, a gdy dodamy do nich boczek i ser – nikt im się nie oprze. Pieczone ziemniaki z boczkiem i serem to super pomysł jako dodatek do obiadu, polecam spróbować z sosem czosnkowym!
Składniki na pieczone ziemniaki z boczkiem i serem:
6 młodych ziemniaków
100 g boczku
100 g sera camembert
sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie,
estragon
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, gdyż będziemy je piec w skórce. Następnie nacinamy je delikatnie nożem. Gotujemy je w osolonej wodzie przez około 5 minut. Odcedzamy i zostawiamy do przestudzenia. Ziemniaki wycieramy ręcznikiem papierowym. Boczek kroimy w cieniutkie plastry i wkładamy go w miejsca, gdzie zostały nacięte ziemniaki. Oprószamy je przyprawami i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia posypujemy je tartym żółtym serem lub układamy plastry camembert. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym! Polecam 😉