ciasto-z-jablkami-3
ciasta i desery

Ciasto z jabłkami

Tak się składa, że moi rodzice mają kilka jabłonek odmiany szara reneta i chętnie mnie nimi obdarowują. Z czego oczywiście bardzo się cieszę, bo uwielbiam te jabłka, są idealne do różnego rodzaju wypieków. Przeważnie szykuję szarlotkę na kruchym cieście, jednak tym razem postawiłam spróbować czegoś innego i przygotowałam bardzo szybkie, takie o zwykłe ciasto z jabłkami. Ciasto z jabłkami to mega proste w przygotowaniu ciacho, z którym poradzi sobie nawet osoba początkująca w wypiekach. Ciasto z jabłkami z tego przepisu wychodzi bardzo puszyste, wilgotne i pyszne. Ciasto z jabłkami pięknie wyrasta, łatwo się kroi i długo zachowuje świeżość. Spokojnie można je przechowywać 3-4 dni. Jest idealne na spotkanie z przyjaciółmi przy kawie czy herbacie. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na ciasto z jabłkami, które zawsze się udaje.

Składniki na ciasto z jabłkami:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka
6 jabłek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
lukier cytrynowy – do dekoracji
10 łyżek cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

szklanka o pojemności 250 ml

ciasto-z-jablkami-2

Przygotowanie:
1. Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.
2. Jabłka obrać cienko ze skórki, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę pokroić na plasterki. Owoce umieścić w garnku z grubym dnem i dodać dwie łyżki soku z cytryny oraz dwie łyżki cukru. Jabłka podsmażać przez około 5 minut, od czasu do czasu zamieszać drewnianą łyżką. Zawartość garnka zostawić do przestudzenia.
3. Piekarnik nastawić na 175 stopni funkcja góra – dół, bez termoobiegu.
4. Jabłka stygną przechodzimy do ciasta. Jajka ubić z cukrem na wysokich obrotach miksera, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy (około 5-10 minut). Zmniejszyć obroty i powoli wlewać olej, dokładnie wymieszać. Wyłączyć mikser. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę, będzie to pół szklanki mąki ziemniaczanej oraz półtorej szklanki mąki pszennej. Na koniec dodać dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Całość wymieszać bardzo dokładnie łyżką.
5. Blachę o wymiarach 24×24 cm (lub 20×30) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód blachy wylać połowę ciasta i równomiernie je rozprowadzić. Następnie wyłożyć wcześniej przygotowane jabłka, na owoce wylać pozostałą część ciasta i delikatnie wyrównać powierzchnię. Ciasto wstawić do piekarnika (175 stopni) i piec przez 40-50 minut, do lekkiego zarumienienia.
6. Ciasto przed podaniem można udekorować lukrem cytrynowym. Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć, tak aby nie było grudek. Gotowym lukrem polać ciasto. Smacznego!

ciasto-z-jablkami-1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *