Ciasto banoffee na biszkopcie
Ciasto banoffee to pyszne połączenie toffii – masy kajmakowej z bananami, na kruchym, ciasteczkowym spodzie, stąd też jego nazwa. Na blogu znajdziecie już wersję tego ciasta bez pieczenia (tu). Tym razem pokusiłam się o przygotowanie banoffee w nieco innej odsłonie, bo na biszkopcie. Ciasto banoffee na biszkopcie jest przepyszne! Obłędnie kremowe, słodkie, ale nie przesłodzone – wprost idealne! Słodka masa kajmakowa idealnie równoważy się ze słonymi krakersami. Mówię Wam niebo w gębie. 😉 Ciężko zatrzymać się na jednym kawałku tych pyszności. Ciasto banoffee idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystościach typu urodziny czy imieniny oraz podczas świąt. Zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto banoffee na biszkopcie.
Składniki na ciasto banoffee:
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
1 śmietan – fix
3 łyżki masy kajmakowej
Bita śmietana:
330 ml śmietanki 30%
1 śmietan – fix
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
3 banany
sok z 1/2 cytryny
150 g krakersów
1 łyżka kakao
400 g masy kajmakowej (- 3 łyżki, które zużyliśmy do przygotowania kremu)
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany z białek stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku, stale mieszając. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę. Miksować tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 20×30, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawić do wystudzenia.
2. Przechodzimy do przygotowania kremu. Porządnie schłodzoną śmietankę ubić ze śmietan-fixem na sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami serek mascarpone, wymieszać. Na koniec dodać 3 łyżki masy kajmakowej i ponownie wymieszać.
3. Biszkopt po upieczeniu nasączyć słodką herbatą z cytryną. Następnie na cieście dość ciasto ułożyć plasterki banana. Owoce skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Następnie wyłożyć krem i równomiernie go rozprowadzić po powierzchni ciasta. Ułożyć warstwę krakersów. Na ciastka wyłożyć pozostałą część masy kajmakowej i ją wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę krakersów. Ciasto wstawić do lodówki i w międzyczasie przygotować bitą śmietanę.
4. Porządnie schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę z śmietan – fixem. Pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru pudru i ponownie wymieszać. Bitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem banoffee posypać kakao. Smacznego!