Tortellini w sosie szpinakowym
Tortellini w sosie szpinakowym to super pomysł na bezmięsny obiad, do zrobienia w niecałe 30 minut. Szpinak i suszone pomidory, to połączenie, które wprost uwielbiam. Tylko kilka dodatkowych składników i mamy bardzo smaczny posiłek. Tortellini w sosie szpinakowym ostatnio dość często przygotowuję na obiad, z tego względu, że cały mój czas pochłania mój trzymiesięczny synek. Odnajduję się w nowej roli i mam mało czasu na pichcenie, więc sięgam po takie szybkie i proste rozwiązania, ale za to jakie pyszne! Bardzo polecam.
Składniki na tortellini w sosie szpinakowym:
250 g makaronu tortellini (u mnie z serem)
1 cebula
2 ząbki czosnku
10 kawałków suszonych pomidorów w oleju
200 g świeżego szpinaku
150 g sera feta
125 ml śmietanki 30%
2 łyżki masła
świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Makaron tortellini ugotować w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić na bok.
2. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni roztopić dwie łyżki masła i zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, przemieszać.
3. Na patelnię wlać pół szklanki śmietanki 30%, wymieszać i zagotować. Dodać pokruszony ser feta, mieszać drewnianą łyżką, aż ser całkowicie się rozpuści. Wówczas dodać umyty i osuszony szpinak. Całość dokładnie wymieszać i gotować dosłownie 2 minuty, aż liście szpinaku będą miękkie. Danie doprawić świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
4. Ugotowany makaron tortellini połączyć z sosem, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Smacznego!
5. Polecam również przepis na bardzo smaczny makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowym.
Jeden komentarz
wedelka
Takie obiady mogłabym jadać codziennie 🙂