Ciasto rurociąg – bez pieczenia
Ciasto rurociąg to propozycja na ciasto bez pieczenia. Szybkie i łatwe do zrobienia, a jakie ono jest pyszne! Ciężko mu się oprzeć i zaprzestać na jednym kawałku. Ciasto rurociąg składa się z kremu na bazie serka mascarpone, masy kajmakowej oraz rurek o smaku czekoladowym – razem tworzą idealną całość. Oczywiście możecie użyć innych rurek np. o smaku waniliowym, będzie równie smaczne. Wszystko zależy od waszych upodobań smakowych. Jeśli szukacie przepisu na ciasto, którym zaskoczycie swoich znajomych, to właśnie jest ten przepis! Warto spróbować, mówię Wam palce lizać! Dodatkowo jest to deser bez pieczenia, więc ciasto rurociąg uda się każdemu. 🙂 Serdecznie polecam wypróbować mój przepis na ciasto z rurkami.
Składniki na ciasto rurociąg – bez pieczenia:
około 300 g herbatników
250 g serka mascarpone
400 ml śmietanki 30%
2 opakowania śmietan-fixu
3 łyżki cukru pudru
400 g masy kajmakowej
250 g rurek o smaku czekoladowym
dodatkowo 4 kostki gorzkiej czekolady – do dekoracji
Przygotowanie:
1. Blachę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy warstwę herbatników. Na ciastkach równomiernie rozprowadzamy 3/4 masy kajmakowej (resztę zostawiamy do dekoracji). Przykrywamy kolejną warstwą ciastek.
2. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem. Po ubiciu dodajemy 3 łyżki cukru pudru lub więcej jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta. Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy serek mascarpone. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego kremu.
3. Krem dzielimy na dwie części. Połowę kremu wykładamy na warstwę herbatników. Następnie na kremie układamy rurki czekoladowe i równomiernie rozprowadzamy pozostały krem.
4. Układamy ostatnią już warstwę herbatników i na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy kajmakowej i dekorujemy startą, gorzką czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego 😉