Blok czekoladowy
Blok czekoladowy jest propozycją dla małych i dużych łasuchów. To moje smaki dzieciństwa, ponieważ moja mama często nam go robiła, a my czekaliśmy, aż masa stężeje i będzie można jeść, to był rarytas! Jest to deser bez pieczenia i na pewno uda się każdemu. 😉 Zapraszam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na blok czekoladowy.`
Składniki na blok czekoladowy:
200 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
5 łyżek ciemnego kakao
500 g mleka w proszku
350 g herbatników
Przygotowanie:
1. Herbatniki kruszymy na drobne kawałeczki, użyłam w tym celu tłuczka do mięsa. Ciastka wsadziłam do woreczka i uderzałam kilka razy tłuczkiem, aż się pokruszą. Herbatniki umieszczamy w misce (kilka zostawiamy w całości na później). Do miski wsypujemy mleko w proszku. Mieszamy łyżką, by wszystko się ze sobą połączyło.
2. W międzyczasie do garnuszka wlewamy pół szklanki wody, wrzucamy kostkę masła i stawiamy na gaz. Masło lepiej pokroić na kawałki, wtedy szybciej się rozpuści. Gdy masło już się roztopi dodajemy szklankę cukru i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Na samym końcu dodajemy kakao. Mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gotową masę rozstawiamy do lekkiego przestudzenia.
3. Masę kakaową łączymy z suchymi składnikami. Dokładnie mieszamy łyżką, później ręką, ponieważ masa będzie bardzo gęsta. Foremkę (u mnie keksówka, ale jest tutaj dowolność) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy przygotowane ciasto, dociskając je palcami. Na koniec w masę wciskamy pozostawione wcześniej herbatniki. Blok czekoladowy wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, aż stwardnieje. Po tym czasie blok kroimy na kawałki i cieszymy się jego smakiem, smacznego! 😉