banoffee bez pieczenia
ciasta i desery

Ciasto banoffee – bez pieczenia

Ciasto banoffee – bez pieczenia, czyli przepyszny deser składający się z toffi, bananów i bitej śmietany. Mówię Wam palce lizać! 🙂 Dość łatwe w przygotowaniu ciasto, które nie zajmie Wam zbyt wiele czasu, nie wymaga też wyjątkowych zdolności kulinarnych. Idealne na każdą okazję, sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach, a także na świątecznym stole. Polecam również wpis ciasto banoffee na biszkopcie.  Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia smaku.

Składniki na ciasto banoffee – bez pieczenia:
około 350 g herbatników
1 opakowanie budyniu śmietankowego
500 ml mleka
2 łyżki cukru
100 g masła
1 puszka masy kajmakowej
3 banany
400 ml śmietany 36%
1 opakowanie śmietan-fix
sok z połowy cutryny  

banoffee bez pieczenia

Przygotowanie:
1. Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Po zagotowaniu budyń zostawiamy do ostudzenia. Następnie ucieramy go z masłem do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.  
2. Blaszkę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia. 
3. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników i wykładamy połowę kremu budyniowego, równomiernie go rozprowadzając. Na wierzch układamy plasterki bananów, wcześniej skropione sokiem z cytryny (aby nie ciemniały). Owoce przykrywamy pozostałą ilością masy budyniowej, a następnie układamy kolejną warstwę herbatników.
4. Następnie dokładnie rozprowadzamy masę kajmakową (odkładamy 3 łyżki do dekoracji) i znowu układamy warstwę herbatników. Ciasto wstawiamy do lodówki.
5. W międzyczasie porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z śmietan-fixem. Bitą śmietanę wykładamy na wierzchu ciasta, równomiernie ją rozprowadzając po jego powierzchni. 
6. Ciasto skrapiamy pozostałą, roztopioną masą kajmakową. Wstawiamy je do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Smacznego!

banoffee bez pieczenia

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *