Placki z serków homogenizowanych
Pyszne, delikatne i puszyste – takie właśnie są placki z serków homogenizowanych. Wprost rozpływają się w ustach, a ich zrobienie zajmuje dosłownie kilka chwil. Do przygotowania placków z serków Danio potrzeba jedynie czterech składników, które z pewnością znajdziesz w swoim domu. Nie potrzebujemy nawet miksera, wystarczy nam miska i łyżka. 😉 Placki z serków homogenizowanych to absolutny hit na weekendowe śniadanie! Takie placuszki rewelacyjnie smakują oprószone cukrem pudrem, a także z ulubioną konfiturą i sezonowymi owocami. Zatem gorąco polecam ten prosty przepis na pyszne placki z serków Danio.
Składniki na placki z serków homogenizowanych:
300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
(u mnie 2 x 150 g serka Danio)
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
olej do smażenia
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Jajka i serki homogenizowane należy wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.
2. Do miski wbić dwa jajka, dodać serki homogenizowane i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki, czyli przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Ciasto zostawić na kilka minut aby odpoczęło.
3. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i nakładać porcje ciasta za pomocą łyżki (1 łyżka = 1 placek). Z podanych składników otrzymałam 12 placuszków. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor, około 30 sekund z jednej strony. Po usmażeniu placki zdjąć na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Placki z serków homogenizowanych proponuję podawać oprószone cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą. Smacznego!