ciasto kawowe z bananami
ciasta i desery

Ciasto kawowe z bananami

Jeśli lubicie połączenie kawy i bananów to ciasto kawowe z bananami z pewnością polubicie 😉 Ba! Jestem nawet pewna, że przepis ten zapiszecie sobie i nie raz do niego wrócicie! W moim przypadku jest dokładnie tak samo, robiłam je pierwszy raz tydzień temu i robię je znowu teraz 😉 Po prostu absolutny rarytas!

Składniki na ciasto kawowe z bananami:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli

Krem:
250 g serka mascarpone
400 ml śmietanki 30%
1 opakowanie śmietan-fixu
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
3 banany
kilka kostek mlecznej czekolady

ciasto kawowe z bananami

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do uzyskanej piany dodajemy cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka cały czas mieszając. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy składniki sypkie, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, cały czas mieszając. Gotową masę wylewamy do blachy (20×30), wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Mocno schłodzoną śmietankę z dodatkiem śmietan-fixu ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy do niej cukier puder i serek mascarpone. Całość mieszamy łyżką. W międzyczasie żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Kawę również rozpuszczamy w minimalnej ilości wody. Po ostygnięciu kawę łączymy z żelatyną i powoli wlewamy do naszego kremu. Całość mieszamy łyżką do połączenia się składników. Upieczony biszkopt porządnie nasączamy. Następnie wykładamy połowę kremu. Na krem układamy warstwę pokrojonych w plastry bananów, które przykrywamy równomiernie kremem. Wierzch ciasta dekorujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki. Po upływie 2-3 godzin jest gotowe do jedzenia 😉 Smacznego!

ciasto kawowe z bananami

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *