szarlotka z bitą śmietaną 2
ciasta i desery

Szarlotka królewska

Szarlotka królewska czyli szarlotka z bitą śmietaną to jedno z lepszych ciast z jabłkami jakie miałam okazję zrobić. Puszysty biszkopt, solidna warstwa jabłek oraz bita śmietana to połączenie, które smakuje każdemu. Szarlotka królewska to przepyszne ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Smaki są idealnie zrównoważone – lekko kwaśne jabłka przełamuje słodycz bitej śmietany. Szarlotka z bitą śmietaną pięknie się prezentuje, super smakuje i jest bardzo łatwa do przygotowania. Szarlotka królewska to ciasto, które możemy szykować przez cały rok, świetnie sprawdzi się na każdą okazję np. święta, urodziny czy po prostu do popołudniowej kawy. Może i Ty skorzystasz z przepisu na pyszną, domową szarlotkę z bitą śmietaną i przygotujesz ją przy najbliżej możliwej okazji?

Składniki na szarlotkę królewską:
Biszkopt
4 jajka
1/2 szklanki cukru 
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej  
szczypta soli
Jabłka
1 i 1/2 kg jabłek (u mnie szara reneta)
1 galaretka cytrynowa
1 płaska łyżeczka cynamonu
Bita śmietana
330 ml śmietanki 30%
1 opakowanie śmietan-fixu
4 łyżki cukru pudru
dodatkowo: około 40 g gorzkiej czekolady

szarlotka królewska

Przygotowanie:
1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany z białek stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku, stale mieszając. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę. Wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 23×33, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawić do wystudzenia.
2. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę pokroić na mniejsze kawałki, takie 2-3 cm. Owoce umieścić w garnku z grubym dnem i smażyć przez około 10-15 minut, aż zmiękną i zaczną się rozpadać, od czasu do czasu zamieszać drewnianą łyżką. Dodać łyżeczkę cynamonu i galaretkę cytrynową (proszek). Bardzo dokładnie wymieszać. Zawartość garnka zostawić do przestudzenia.
3. Na wystudzony biszkopt wyłożyć mus jabłkowy.
4. Porządnie schłodzoną śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fixem. Na koniec dodać 4 łyżki cukru pudru i wymieszać. Bitą śmietanę wyłożyć na warstwę jabłek i równomiernie ją rozprowadzić. Wierzch ciasta udekorować startą, gorzką czekoladą. Szarlotkę królewską wstawić na kilka godzin do lodówki, aby masy stężały. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!

szarlotka królewska 2
szarlotka z bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *