
Szarlotka
Mam dla Was przepis na najlepszą szarlotkę, taką która zawsze wychodzi i wszystkim smakuje! Moja szarlotka jest bardzo łatwa i dość szybka w przygotowaniu. Ten przepis jest dla każdego. Poradzą z nią sobie nawet osoby początkujące w wypiekach. Szarlotka z dużą ilością prażonych jabłek. Jest tak pyszna, że ciężko zatrzymać się na jednym kawałku, od razu ma się ochotę na więcej. 😉 Szarlotkę można podawać jeszcze ciepłą z gałką lodów, ale równie rewelacyjnie smakuje na zimno, posypana obficie cukrem pudrem. Zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na szarlotkę, a z pewnością się nie zawiedziecie i będziecie wracać do tego przepisu nie raz.
Składniki na szarlotkę:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej typ 450
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
prażone jabłka
2 kg jabłek (u mnie szara reneta)
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kaszy manny
lukier cytrynowy – do dekoracji
10 łyżek cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
szklanka o pojemności 250 ml

Przygotowanie:
1. Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.
2. Jabłka obrać cienko ze skórki, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę pokroić na mniejsze kawałki, takie 2-3 cm. Owoce umieścić w garnku z grubym dnem i wycisnąć sok z połowy cytryny. Jabłka smażyć przez około 15-20 minut, aż zmiękną i zaczną się rozpadać, od czasu do czasu zamieszać drewnianą łyżką. Dodać cztery łyżki cukru, płaską łyżeczkę cynamonu i wymieszać. Jabłka gotować jeszcze dosłownie 2-3 minuty. Na sam koniec, przez wyłączeniem palnika dodać dwie łyżki kaszy manny. Całość wymieszać bardzo dokładnie. Zawartość garnka zostawić do przestudzenia.
3. Piekarnik nastawić na 175 stopni funkcja góra – dół, bez termoobiegu.
4. Jabłka stygną przechodzimy do ciasta. Jajka ubić z cukrem na wysokich obrotach miksera, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy (około 5-10 minut). Zmniejszyć obroty i wlać olej, zamieszać. Wyłączyć mikser. Do masy jajecznej dodać po pół szklanki mąki pszennej oraz ziemniaczanej i łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie łyżką.
5. Blachę o wymiarach 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód blachy wylać około 2/3 ciasta. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec przez około 15 minut, do lekkiego zarumienienia. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 minut, aby odpoczęło. Piekarnika nie wyłączać. Po tym czasie na spód ciasta wyłożyć nasze prażone jabłka i równomiernie je rozprowadzić po powierzchni ciasta. Na owoce wylać pozostałą część ciasta, delikatnie wyrównując naszą szarlotkę. Ciasto wstawić do piekarnika (175 stopni) i piec przez 35-40 minut, do lekkiego zarumienienia.
6. Ciasto przed podaniem można udekorować lukrem cytrynowym. Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć, tak aby nie było grudek. Gotowym lukrem polać ciasto. Smacznego!



Ciasto czekoladowe
Może Ci się spodobać

Śledzie po sułtańsku
10 grudnia, 2017
Babka cytrynowa w 5 minut!
4 kwietnia, 2017
komentarze 2
iza
idealnie wygląda
Aga
Super ciasto. Jak chcesz bardziej fit zastąp cukier erytrytolem a mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą lub orkiszową. I można jeść bez wyrzutów sumienia. Proste i pyszne