Truskawkowe tiramisu
Tiramisu to deser składający się z podłużnych biszkoptów nasączonych kawą, przełożony jest kremem z serka mascarpone oraz żółtek jaj i posypane obficie płatkami gorzkiej czekolady. Przepis znajdziecie tu. Przedstawiam wersję owocową tiramisu – z truskawkami! Truskawkowe tiramisu nie zawiera surowych jaj, przełożone jest kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki, a biszkopty są nasączone musem truskawkowym. Całość smakuje wyśmienicie. Szczególnie polecam przepis na tiramisu z truskawkami, ponieważ jest to ciasto bez pieczenia i nie wymaga nakładu dużej pracy. Jego wykonanie nie zajmie więcej jak 30 minut, a jest naprawdę pysznie. Tiramisu truskawkowe to moje ulubione ciasto z truskawkami. Jest wprost uzależniające, ciężko zatrzymać się na jednym kawałku tych pyszności, od razu ma się ochotę na więcej. Spróbuj i przekonaj się sam! 😉
Składniki na truskawkowe tiramisu:
około 300 g podłużnych biszkoptów
500 g serka mascarpone
330 ml śmietanki 36 %
1 śmietan-fix
3-4 łyżki cukru pudru
1 łyżka wiórek kokosowych
klika truskawek (do dekoracji)
mus truskawkowy
250 g truskawek
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
1. Przygotować mus truskawkowy do nasączania biszkoptów. Truskawki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i usunąć im szypułki. Następnie owoce przenieść do blendera. Dodać jedną łyżkę cukru pudru i zmiksować na gładki mus.
2. Przygotować krem śmietanowy. Porządnie schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę ze śmietan-fixem. Dodać 3-4 łyżki cukru pudru, wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo, po łyżce serek mascarpone. Krem podzielić na trzy części.
3. Podłużne biszkopty nasączyć w musie truskawkowym. Na dnie naczynia ułożyć warstwę ciastek. Moja foremka miała wymiary 20 x 24 cm. Na ciastka wyłożyć 1/3 kremu. Następnie ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów i znowu 1/3 kremu. I ponownie warstwa biszkoptów i reszta kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i udekorować plasterkami truskawek. Truskawkowe tiramisu wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby stężał krem. Ciasto przechowywać w lodówce przykryte folią spożywczą, by nie przeszło zapachami lodówki. Smacznego!