ciasto-czekoladowe-7
ciasta i desery

Ciasto czekoladowe

Dziś przychodzę z przepisem na najlepsze ciasto czekoladowe. Nie za gorzkie, nie za słodkie – takie w sam raz. 😉 Pyszne, wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe, idealne na każdą okazję. Sprawdzi się jako ciasto awaryjne, gdy niezapowiedziani goście w drodze, a my nie mamy nic na słodko do kawy. Ciasto czekoladowe z tego przepisu robi się błyskawicznie, wystarczy dosłownie 15 minut, nie licząc oczywiście czasu pieczenia. Wykonanie jest bardzo proste, ciasto czekoladowe zawsze się udaje i wszystkim smakuje! Jak widać na załączonych zdjęciach ciasto czekoladowe z tego przepisu pięknie wyrasta. Można je przekroić i przełożyć kremem czy dżemem lub wykorzystać jako bazę do tortu. Jednak my najbardziej lubimy takie zwykłe ciasto czekoladowe polane jeszcze polewą czekoladową. Kawałek tego pysznego ciasta i szklanka ciepłego kakao i jestem w niebie.. 😉 Zachęcam do skorzystania z najlepszego i najprostszego przepisu na ciasto czekoladowe.

Składniki na ciasto czekoladowe:
300 g mąki pszennej – 2 niecałe szklanki
200 g gorzkiej czekolady (u mnie 64%)
200 g masła
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 czubate łyżki ciemnego kakao
polewa czekoladowa
100 g masła
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady

szklanka o pojemności 250 ml

ciasto-czekoladowe-2

Przygotowanie:
1. Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.
2. Do rondelka wlać szklankę mleka i dodać kostkę masła. Garnek postawić na gazie, podgrzewać na małej mocy palnika, aż masło całkowicie się rozpuści. Pilnować aby mleko się nie zagotowało. Garnek zdjąć z ognia. Do rondelka dodać pokruszoną gorzką czekoladę i mieszać energicznie łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Zawartość garnka zostawić do przestudzenia.
3. W większej misce umieścić składniki sypkie, czyli dwie niecałe szklanki mąki, dwie czubate łyżki ciemnego kakao oraz po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Składniki sypkie bardzo dokładnie wymieszać.
4. Jajka ubić z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez 5 minut, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy jajecznej powoli wlewać przestudzony płyn czekoladowy, ciągle mieszając, za pomocą trzepaczki kuchennej. Następnie dodać składniki sypkie i ponownie bardzo dokładnie wymieszać trzepaczką.
5. Piekarnik nastawić na 175 stopni góra – dół, bez termoobiegu.
6. Tortownicę o średnicy 25 cm lub formę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec przez około 50 minut w 175 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika. Po kilku minutach wyjąć ciasto z piekarnika I zostawić do ostudzenia.
7. Po przestudzeniu ciasto można dodatkowo udekorować polewą czekoladową. W rondelku rozpuścić pół kostki masła. Garnek zdjąć z ognia. Dodać pokruszoną czekoladę i energicznie mieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Gęstą polewę wylać na ciasto czekoladowe. Smacznego!

ciasto-czekoladowe-3
ciasto-czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *