Ciasto z czarnymi porzeczkami
Lato jest to pora, gdy w ogródku mamy do dyspozycji bardzo wiele owoców. Takie ciasto można zrobić z rabarbarem, śliwkami, wiśniami, czerwonymi porzeczkami itp. W tym przypadku postawiliśmy na ciasto z czarnymi porzeczkami. Ciasto jest lekkie i pyszne. Idealne na tą porę roku! 🙂
Składniki na ciasto z czarnymi porzeczkami:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
szklanka maślanki
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około szklanka czarnych porzeczek
Składniki na kruszonkę:
łyżka masła
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Do miski wbić jajka i dodać cukier. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie wlać olej, maślankę i proszek do pieczenia. Po uzyskaniu gładkiej masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Na przygotowaną wcześniej blachę ( wymiary 20×30) wylać ciasto. Owoce dokładnie myjemy i oddzielamy od liści itp. Następnie wykładamy je na cedzak, czekamy aż odcieknie nadmiar wody (jeśli źle wysuszymy owoce to może powstać zakalec). Tak przygotowane owoce układamy równomiernie na ciasto. Czas na przygotowanie kruszonki. Do osobnej miski dodajemy mąkę, cukier oraz masło. Ugniatamy rękoma. Otrzymaną kruszonką posypujemy ciasto. Całość pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Smacznego!