ciasto jogurtowe z rabarbarem główne
ciasta i desery

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa. Tym razem przygotowałam ciasto jogurtowe z rabarbarem. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Bardzo pyszne, puszyste i wilgotne – takie właśnie jest ciasto jogurtowe z rabarbarem. Ciasta jogurtowe mają do to siebie, że lubi powstać zakalec. Ważne jest aby przestrzegać kilku złotych zasad, a na pewno ciasto będzie idealne. Ważne jest aby jogurt i jajka wyjąć dużo wcześniej z lodówki, tak aby mogły osiągnąć temperaturę pokojową. Nie wolno używać owoców mrożonych, ponieważ mają w sobie więcej wody. Ja swoje ciasto jogurtowe zrobiłam z rabarbarem, ale oczywiście można użyć innych owoców sezonowych. Trzeba jedynie pamiętać, że jeśli używamy owoców, które mają w sobie więcej wody np. truskawki należy użyć ich mniej niż w przepisie poniżej. Zapraszam do pieczenia. 🙂

Składniki na ciasto jogurtowe z rabarbarem:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 gęsty jogurt naturalny – 330 g
1/2 szklanki oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g rabarbaru
cukier puder do dekoracji

szklanka o pojemności 250 ml

ciasto jogurtowe z rabarbarem 1

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jajka i jogurt należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki.
2. Rabarbar dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Owoce przekładamy na cedzak, aby usunąć nadmiar wody.
3. Zabieramy się za przygotowanie ciasta. Jajka wbijamy do miski i miksujemy z cukrem na gładką, puszystą masę przez około 5 minut. Następnie wlewamy pół szklanki oleju oraz dodajemy 330 g gęstego jogurtu naturalnego. Chwilę mieszamy. W następnej kolejności stopniowo dodajemy przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy, ale tylko do wyczerpania się składników sypkich i uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasta jogurtowe nie lubią zbyt długiego mieszania i napowietrzania masy. Gotowe ciasto powinno być gęste.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
5. Blachę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto jogurtowe. Rabarbar układamy równomiernie na powierzchni ciasta. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego 🙂

ciasto jogurtowe z rabarbarem 3

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *