Zupa z dyni
Dynia to uniwersalne warzywo, które można wszechstronnie wykorzystać w kuchni. Z miąższu dyni można przygotować zupę, ale również placki, sernik czy racuchy. Pestki dyni można natomiast wysuszyć, będą one świetnym dodatkiem do sałatek. Bardzo lubię dynię, właśnie za jej szerokie zastosowanie i w moim ogródku również dla dyni znalazło się miejsce. W tym roku wyrosły mi piękne, dorodne dynie. Jedną z nich mój mąż wczoraj mi przyniósł, zważył i miała 18 kg.. także będę miała co robić ;). Na blogu pojawi się kilka przepisów z dynią w roli głównej, także zaczynamy.. Zapraszam na zupę – krem z dyni. Zupa z dyni z dodatkiem ziemniaków i marchewki, doprawiona imbirem, czosnkiem oraz papryczką chilli. Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca, taka właśnie jest zupa z dyni. Mój przepis na krem z dyni jest bardzo prosty i gorąco zachęcam do wypróbowania. To kto gotuje ze mną?
Składniki na zupę z dyni:
około 1 kg dyni (waga po obraniu)
3 ziemniaki
2 większe marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chilli
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 litr bulionu lub rosołu
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
garść pestek dyni do dekoracji
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Cebulę oraz czosnek obrać z łupin. Cebulę drobno posiekać, a czosnek pokroić w plasterki. W większym garnku roztopić masło, wrzucić czosnek i cebulę, podsmażać, aż cebula się zeszkli. Dodać posiekaną papryczkę chilli (ilość do smaku) oraz łyżeczkę startego imbiru. Przemieszać.
2. Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki oraz marchewkę obrać i również pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka, przemieszać. Doprawić solą i dodać łyżeczkę kurkumy. Warzywa podsmażać przez 5 minut, co chwilę mieszając.
3. Wlać bulion. Garnek przykryć pokrywą i zagotować. Zmniejszyć moc palnika na średni i zupę gotować przez około 15 minut, do miękkości warzyw. Zupę zdjąć z ognia i wlać szklankę mleka.
4. Zupę z dyni zmiksować za pomocą blendera, do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem z dyni ponalewać do misek i udekorować pestkami dyni. Smacznego!