curry-z-soczewica-i-dynia-3
obiad

Curry z soczewicą i dynią

Kolejny przepis na wykorzystanie dyni. Curry z soczewicą i dynią to super pomysł na bezmięsny obiad. Bardzo ciekawe i pełne smaku danie jednogarnkowe. Curry z soczewicą i dużą ilością pysznych i kolorowych warzyw. Oprócz dyni wykorzystałam tutaj marchewkę, paprykę, szpinak oraz cebulę i wyszło bardzo smacznie. Dodatek soczewicy sprawia, że danie jest naprawdę sycące. Soczewica pod wpływem gotowania pęcznieje i nasze curry gęstnieje, tworząc aromatyczny gulasz. Gorąco polecam!

Składniki na curry z soczewicą i dynią:
1/2 szklanki (suchej) czerwonej soczewicy
około 400 g dyni
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 czerwona papryka
2 większe marchewki
2 duże garście szpinaku
kawałek papryczki chilli (ilość do smaku)
2 łyżeczki startego imbiru
1 łyżka przyprawy curry
1 łyżeczka cukru
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki masła
500 ml bulionu lub rosołu
200 ml śmietanki 30%
sól, pieprz do smaku

szklanka o pojemności 250 ml

curry-z-soczewica-i-dynia-1

Przygotowanie:
1. Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w 2-3 cm słupki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
2. Cebulę oraz czosnek obrać z łupin i drobno posiekać. W większym garnku roztopić masło, wrzucić czosnek i cebulę, podsmażać, aż cebula się zeszkli. Dodać posiekaną papryczkę chilli (bez pestek) oraz dwie łyżeczki startego imbiru. Przemieszać.
3. Do garnka wsypać pół szklanki czerwonej soczewicy. Dodać łyżeczkę cukru oraz łyżkę przyprawy curry, przemieszać. Dodać wcześniej przygotowane warzywa, czyli pokrojoną dynię, marchewkę oraz paprykę. Zawartość garnka podsmażać przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
4. Wlać bulion oraz śmietankę 30%. Garnek przykryć pokrywą i zagotować. Dodać dwie łyżki przecieru pomidorowego i wymieszać. Danie gotować na niskiej mocy palnika przez około 15 minut, do miękkości warzyw. Na koniec dodać dwie garście szpinaku, wymieszać i gotować dosłownie 1-2 minuty, aż liście szpinaku zrobią się miękkie. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
5. Szukasz więcej pomysłów na wykorzystanie dyni? Polecam zupę krem z dyni.

curry-z-soczewica-i-dynia-2





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *