sernik krówka 4
ciasta i desery

Sernik gotowany krówka

Zapraszam Was kochani na kawałek pysznego, domowego ciasta. Do niedzielnej kawy wymyśliłam sobie sernik gotowany krówka i powiem nieskromnie wyszło bardzo pysznie. Od razu zamieszczam przepis na blogu i gorąco zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto. Ten serniczek będzie idealny na każdą możliwą okazję. Sernik gotowany krówka to propozycja na sernik bez użycia piekarnika, do zrobienia w dosłownie 20 minut! Ekspresowy w przygotowaniu, a do tego taki pyszny. Sernik gotowany krówka jest delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Uwierzcie mi po jednym kawałku, ma się ochotę na jeszcze jeden.. albo i dwa. 😉 Dodatkowo jest to ciasto bez pieczenia i nie wymaga nakładu dużej pracy. Z pewnością poradzi z nim sobie nawet osoba, która rzadziej piecze czy gotuje. Sernik krówka jest bardzo kremowy i dość słodki. Dla przełamania słodyczy użyłam krakersów, a wierzch ciasta zdobi warstwa orzeszków ziemnych. Całość smakuje wprost wyśmienicie. Polecam i zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na najlepszy sernik gotowany krówka.

Składniki na sernik gotowany krówka:
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (u mnie President)
200 g masła
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
1/3 szklanki mleka
około 250 g herbatników
około 75 g krakersów
200 g masy kajmakowej
150 g orzeszków ziemnych

szklanka o pojemności 250 ml

sernik gotowany krówka
sernik krówka

Przygotowanie:
1. Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na spodzie ułożyć warstwę herbatników.
2. Do garnka przełożyć kostkę masła oraz 3/4 szklanki cukru. Garnek podgrzewać na minimalnej mocy palnika, aż masło się rozpuści i połączy z cukrem. Do garnka dodawać po łyżce gęsty, zmielony twaróg. Polecam twaróg President lub Pilos z Lidla. Do garnka wbić również trzy całe jajka. Całość dokładnie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej, do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę serową podgrzewać przez około 3 minuty. Masa serowa powinna być gorąca, ale nie może się gotować.
3. Oba opakowania budyniu rozpuścić w 1/3 szklanki mleka. Powstały roztwór wlać do garnka z gorącą masą serową i od razu energicznie zacząć mieszać za pomocą rózgi kuchennej. Masa serowa powinna stopniowo zacząć gęstnieć. Zawartość garnka zagotować, po dwóch minutach lekkiego bulgotania skręcić palnik.
4. Na herbatniki wyłożyć połowę masy serowej i równomiernie ją rozprowadzić. Ułożyć kolejną warstwę ciastek. Wyłożyć drugą część masy serowej i wyrównać powierzchnię ciasta. Ułożyć warstwę krakersów. Na wierzchu ciasta rozprowadzić pół puszki masy kajmakowej, będzie to około 200 g. Kajmak polecam wcześniej podgrzać w garnuszku z ciepłą wodą, wówczas łatwiej go rozsmarować. Wierzch ciasta posypać orzeszkami ziemnymi. Sernik gotowany krówka wstawić do lodówki na minimum 8 godzin, dzięki temu masa serowa idealnie stężeje. Smacznego!

sernik gotowany krówka 2
sernik gotowany krówka 3

komentarze 2

  • Olka

    Strasznie słodkie ciężkie i tłuste ciasto. Nawet osoby które lubią słodycze ledwo wcisnęły w siebie jeden kawałek. Poszło do kosza.

    • Agnieszka

      Zgadzam się, że ciasto jest słodkie, ale nie przesadnie. Na 1 kg sera użyłam 3/4 szklanki cukru, więc wcale nie dużo. Dodatkowo dajemy pół puszki masy kajmakowej, która też jest słodka, ale dla przełamania smaku są orzeszki ziemne. Szanuję opinię, ale całkowicie się z nią nie zgadzam. A już na pewno nie z tym, że ciasto było tak słodkie, że wylądowało w koszu..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *