zupa-gulaszowa-2-
obiad

Zupa gulaszowa

Nie wiem jak to możliwe, że na moim blogu nie ma jeszcze przepisu na tradycyjną zupę gulaszową. Także nadrabiam zaległości i zapraszam na pyszną gulaszową, taką z dużą ilością mięsa. Moja gulaszowa jest na łopatce wieprzowej, oprócz ziemniaków i papryki, dodaję jeszcze marchewkę oraz podsmażone pieczarki. Czosnek, duża ilość słodkiej papryki – to wszystko sprawia, że moja zupa jest niezwykle aromatyczna, sycąca i bardzo smaczna. Bez wątpienia zupa gulaszowa to treściwy posiłek. Gulaszową przyrządzam dość często jesienną i zimową porą, ponieważ to jedno z ulubionych dań mojego męża. Zazwyczaj przygotowuję większą porcję i mam obiad na dwa dni z głowy. Mąż zadowolony i ja zadowolona… 😉 Według mnie odgrzewana zupa gulaszowa smakuje jeszcze lepiej. 😉

Składniki na zupę gulaszową:
około 700 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
1 i 1/2 litra bulionu
4 ziemniaki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 papryka
2 marchewki
200 g pieczarek
2 pomidory malinowe
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia zupy)
sól, pieprz – do smaku

zupa-gulaszowa-1

Przygotowanie:
1. Mięso dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Następnie pokroić w średniej wielkości kostkę.
2. Cebulę i czosnek obrać z łupin, drobno posiekać.
3. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Następnie zwiększyć moc palnika, dołożyć mięso i obsmażyć je z każdej strony, tak aby zamknęło pory. Mięso doprawić słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku, przemieszać.
4. Zawartość patelni przełożyć do dużego garnka. Na patelnię wlać bulion, przemieszać i zagotować. Następnie bulion wlać do garnka (dzięki temu wydobędziemy więcej smaku). Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Pomidory malinowe obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.
5. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Podsmażać, aż odparuje nadmiar wody. Pieczarki dołożyć do garnka z mięsem. Garnek przykryć pokrywą (zostawić ją lekko uchyloną) i postawić na gazie, wybrać średni płomień. Zupę gotować około 60 minut.
6. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Po upływie godziny, warzywa dołożyć do garnka. Zupę gotować jeszcze przez około 30 minut lub do miękkości ziemniaków.
7. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz łyżeczkę majeranku. Zupę spróbować, w razie konieczności doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Na koniec zupę gulaszową zagęścić mąką pszenną. Do szklanki wlać wody do 1/4 wysokości, dodać łyżkę mąki. Mieszać, aż mąka się rozpuści, dolać odrobinę zupy i przelać całość do garnka z zupą. Zupę zagotować i gotować jeszcze dosłownie 3 minuty. Smacznego!

zupa-gulaszowa-3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *