Pieczone ziemniaczki w jogurtowo-ziołowej marynacie
Ziemniaki, ziemniaki, ziemniaki! Można je przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Zwykłe, gotowane ziemniaki jem rzadko. wolę kaszę lub po prostu schabowego z jakąś surówką.Z pyr przygotowuję głównie szare kluski, które z resztą bardzo lubię lub placki ziemniaczane! Tym razem jednak skusiłam się na pieczone ziemniaczki w jogurtowo-ziołowej marynacie! Są one znacznie zdrowsze od frytek, gdyż nie są smażone w oleju 😉 Idealnie pasują do mięsa lub same w sobie są super daniem 😉
Składniki na pieczone ziemniaczki w jogurtowo-ziołowej marynacie:
1 kg ziemniaków
1 łyżka soli
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
0,5 łyżeczki pieprzu
szczypta chilli (lub jak ktoś lubi to więcej)
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Następnie je odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia. W naczyniu żaroodpornym dokładnie rozprowadzamy dwie łyżki oleju. W miseczce przygotowujemy sos do ziemniaczków. Mieszamy jogurt naturalny z ziołami oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowany sos wylewamy na ziemniaki i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką (by nie połamać ziemniaków). Następnie całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Takie ziemniaczki są idealnym zamiennikiem gotowanych ziemniaków i śmiało można je jeść z mięsem lub ulubionym sosem 😉 Smacznego!
komentarze 3
babka z rodzynkiem
Mmmm…wyglądają pysznie… 🙂
Anonimowy
Ziemniaczki dobre, ale suche w środku…
megs99
moze za długo pieczone?