schab-w-sosie-porowym-3
obiad

Schab w sosie porowym

Schab w sosie porowym to super pomysł na niedzielny obiad. Świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce, które z resztą uwielbiam, ale ile można.. Schab w sosie porowym to podsmażone, a następnie duszone kotlety w sosie śmietanowo – porowym, dzięki temu mięsko jest idealnie kruche. Do tego puree ziemniaczane oraz ulubiona surówka i mamy pyszny obiad gotowy. Schab w sosie porowym to niebywale proste w wykonaniu danie, a przy tym bardzo smaczne, z pewnością zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia. 😉 Zatem jeśli znudziły Ci się kotlety schabowe i szukasz pomysłu na wykorzystanie schabu to zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na schab w sosie porowym.

Składniki na schab w sosie porowym:
około 500 g schabu wieprzowego bez kości
sól, świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka masła
1 duży por (około 300 g biała i jasnozielona część)
200 ml śmietanki 30%
1/2 łyżeczki mąki pszennej
1 łyżka musztardy rosyjskiej
1 szklanka bulionu

szklanka o pojemności i 250 ml

schab-w-sosie-porowym-1

Przygotowanie:
1. Schab dokładnie umyć i osuszyć. Mięso pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Każdy kotlet rozbić delikatnie tłuczkiem. Mięso oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem z obu stron. Doprawić słodką papryką i majerankiem. Plastry mięsa obsmażyć na 2 łyżkach oleju przez około 3 minuty z każdej strony. Mięso zdjąć na talerz.
2. Por dokładnie umyć. Następnie odciąć i odrzucić zielone liście, pozostawiając białą i jasnozieloną część. Por przekroić wzdłuż na pół, ponownie umyć i drobno posiekać. Na patelni roztopić łyżkę masła i dodać pora. Podsmażać przez około 2-3 minuty. Następnie doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić pod przykryciem przez dwie minuty, w międzyczasie zamieszać.
3. Na patelnię wlać szklankę bulionu, zagotować. Dodać łyżkę musztardy i dokładnie wymieszać. Dołożyć kotlety. Przykryć i gotować pod przykryciem przez minimum 30 – 40 minut. W międzyczasie mięso obrócić ze dwa razy. Po upływie tego czasu sprawdzić kruchość mięsa, jeśli jest konieczność to wydłużyć duszenie. Miękkość schabu w dużej mierze będzie zależała od grubości kotletów. Na koniec wlać śmietankę z rozpuszczoną w niej mąką, wymieszać i zagotować na wolnym ogniu (już bez pokrywy). Smacznego!
4. Polecam również zajrzeć do wpisu na schab po cygańsku. Ten przepis cieszy się ogromną popularnością na moim blogu.

schab-w-sosie-porowym-5
schab-w-sosie-porowym-2



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *