Zapiekanka gyros
Każdy zna sałatkę gyros, lecz my postanowiliśmy przygotować zapiekankę gyros! Skład prawie w ogóle się nie różni, tylko zamiast kapusty pekińskiej mamy w niej ryż. Przygotowanie tej zapiekanki nie jest zbyt pracochłonne, a danie jest rozgrzewające i sycące. Każdy kto lubi gyros i różnego typu zapiekanki powinien wypróbować tej potrawy. Szczerze polecam! 😉
Składniki na zapiekankę gyros:
150 g ryżu
1 podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
6 ogórków konserwowych
1 czerwona papryka
pół puszki kukurydzy konserwowej
150 g żółtego sera
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, papryka ostra
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko. Kurczaka opłukać, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić w kosteczkę. Mięso usmażyć na rozgrzanej patelni na złocisty kolor. Następnie doprawić je solą, pieprzem, papryką ostrą oraz przyprawą do gyrosa. Z majonezu, ketchupu, śmietany oraz czosnku robimy sos. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy margaryną i rozkładamy równomiernie ryż. Następnie wykładamy kurczaka, polewamy go połową sosu i posypujemy połową tartego sera. Warzywa kroimy w kosteczkę i układamy w naczyniu. Polewamy resztą sosu i posypujemy resztą sera. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Smacznego 🙂
komentarzy 15
Lena
Genialne ????i jak smacznie wygląda ????
Unknown
Super i jest pycha
rabarbarowo
Ciekawy przepis 🙂 Fajny pomysł na obiad 🙂
Anonimowy
Robiłam kiedyś taką i bardzo nam smakowała. Dzięki za przypomnienie:)
Anonimowy
Robilam dzisiaj wszystkim bardzo smakowalo dziękuję za przepis
Moniqq87
Zamiast ryżu polecam również z makaronem.
Anonimowy
🙂 Też właśnie myślałam o makaronie. Najpierw go pani gotowała tak ? i nie przypalił się w naczyniu żaroodpornym ? 🙂
Anonimowy
Robiłam jest pyszna tylko nie można przesądzić z majonezem.
Betti
Chciałam wstawic zdjęcie ale nie udało się. Zapiekanka jest absolutnie fantastyczna, nawet mój teść który nie jada drobiu prosił o dodatkową porcję ???? dla mnie to wyznacznik. Super przepis ! Pozdrowienia
Unknown
Zrobiłam i jest pyszna ale jest jedno ale, otóż ryż sypki nie może być, bo jest uciążliwe przy wyciągania. Może ktoś ma inny pomysł?
Unknown
Ogólnie dodałem również 3 łyżki majonezu, słodką kremówką rozrzedziłem i jest jak dobre ????
Anonimowy
Ja nie dodaje śmietany i też jest super majonez w przewadze i ostry ketchupu my wolimy z fasolą konserwową zamiast papryki no i oczywiście ryż jasminowy najlepszy ��
pełen brzuszek
Cudnie wyglada 🙂 musze wyprobowac 🙂
Zapraszam rowniez do mnie
http://pelen-brzuszek.blogspot.com/?m=1
Pozdrawiam
Anonimowy
Sałatka gyros owszem jest pyszna, ale ta zapiekanka to porażka, nie wiem czym sie tak zachwycacie?
Anonimowy
Ile ludzi, tyle smaków. Nie lubisz – nie jedz. innym widocznie smakuje. Wiele razy spotkałam się z potrawami, które innym smakowały, a mnie nie lub na odwrót. Ale komentarz bez sensu. Nic dziwnego, że tak odosobniony. Pozdrawiam autora.