Klopsy mielone z jajkiem
Klopsy mielone z jajkiem to świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Przygotowanie ich jest bardzo proste i nie zajmie wam zbyt wiele czasu, a dość efektownie się prezentują. Jest to super propozycja na szybki i tani obiad dla całej rodziny!
Składniki na klopsy mielone z jajkiem:
500 g mięsa mielonego z szynki
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
6 jaj
majeranek,
przyprawa do mięsa wieprzowego
sól, pieprz,
bułka tarta do obtoczenia kotletów
Przygotowanie:
1. Mięso dokładnie myjemy i mielimy przez maszynkę do mięsa. Cebulę obieramy i również przepuszczamy przez maszynkę razem z namoczoną, czerstwą bułką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jedno jajko i doprawiamy przyprawami. Całość wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Mięso zostawiamy do przegryzienia na około 30 minut.
2. W międzyczasie pozostałe 5 jaj gotujemy na twardo ze szczyptą soli. Odcedzamy i obieramy ze skorupki.
3. Wracamy do mięsa, bierzemy porcję do środka wkładamy jajko i zawijamy. Klopsy obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, na złoty kolor z każdej strony. Polecam z ziemniaczkami i buraczkami tartymi! Smacznego 🙂