filety drobiowe w sosie kurkowym
obiad

Indyk w sosie kurkowym

Dziś zapraszam na indyka w sosie kurkowym. Jest to super pomysł na niedzielny obiad, ale nie tylko. Indyk w sosie kurkowym to soczyste, kruche kawałki mięsa podsmażone, a następnie duszone w pysznym, kremowym sosie kurkowym. Do tego puree ziemniaczane oraz ulubiona surówka i mamy prosty i smaczny obiad gotowy. Mięso indycze to chude mięso, ma delikatną strukturę i nie wymaga długiej obróbki termicznej, podobnie jak filet z kurczaka. Jeśli nie mamy w lodówce indyka, śmiało możemy wykorzystać piersi z kurczaka. Z pewnością będzie tak samo pysznie. Polecam i zapraszam do wypróbowania przepisu na indyka w sosie kurkowym.

Składniki na indyka w sosie kurkowym:
około 600 g piersi z indyka
sól, świeżo zmielony pieprz
200 g kurek
1 cebula
1 łyżka masła
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki posiekanego koperku

indyk z kurkami 2

Przygotowanie:
1. Piersi z indyka dokładnie umyć, usunąć białe błonki i osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego. Każdy filet przeciąć wzdłuż na dwa cieńsze filety, a te jeszcze na dwa mniejsze. Mięso rozbić tłuczkiem na jednakową grubość około 1 cm. Następnie filety oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem z każdej strony. Mięso podsmażać na patelni przez 3 minuty z każdej strony. Następnie zdjąć na talerzyk i odstawić na bok.
2. Kurki oczyścić. Grzyby przełożyć do dużej miski, posolić i zalać przegotowaną wodą. Kurki zamieszać łyżką, w ten sposób piasek opadnie na dno. Grzybki wyłowić łyżką cedzakową. Czynność powtórzyć dwa razy. Kurki przełożyć na cedzak aby usunąć nadmiar wody.
3. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni roztopić łyżkę masła i wrzucić cebulę, podsmażać, aż się zeszkli. Następnie dodać kurki, podsmażać przez około 3 minuty. Wlać śmietankę i dodać posiekany koperek. Wymieszać i sos zagotować. Dołożyć mięso. Danie dusić pod przykryciem przez 5 minut. Indyka w sosie kurkowym podawać z puree ziemniaczanym lub ryżem i ulubioną surówką. Smacznego!

indyk w sosie kurkowym 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *