gulasz z cieciorką
obiad

Gulasz z ciecierzycy

Dziś mam dla Was przepis na wegetariański gulasz z ciecierzycy. Gulasz z ciecierzycy to super pomysł na bezmięsny, sycący i pyszny obiad. Do przygotowania tego dania oprócz ciecierzycy użyłam cebuli, pieczarek, papryki i pomidorów z puszki. Danie wzbogaciłam o pastę ajvar, dzięki temu mój gulasz z ciecierzycy jest lekko pikantny i aromatyczny, taki jak lubię. Do przygotowania gulaszu użyłam suchej ciecierzycy, którą wcześniej namoczyłam i ugotowałam do miękkości, ale możecie również skorzystać z ciecierzycy w puszce. Wówczas należy pominąć etap gotowania cieciorki i zaoszczędzimy trochę czasu. Gulasz z ciecierzycy to naprawdę bardzo smaczne i ciekawe danie. Uważam, że warte przygotowania i spróbowania. Szczerze polecam!

Składniki na gulasz z ciecierzycy:
250 g suchej ciecierzycy lub 2 puszki ciecierzycy odsączonej z zalewy
300 g pieczarek
2 cebule
1 duża papryka czerwona
1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
3 łyżki ostrej pasty ajvar
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól, świeżo zmielony pieprz

gulasz z ciecierzycy

Przygotowanie:
1. Ciecierzycę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i zostawić do namoczenia przez minimum 6-8 godzin. Po namoczeniu odlać wodę, cieciorkę przepłukać i zalać świeżą wodą. Ugotować do miękkości, według instrukcji na opakowaniu. Na 10 minut przed końcem gotowania posolić. Ugotowaną cieciorkę odcedzić.
2. Pieczarki umyć i pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i podsmażyć grzyby, aż nadmiar wody odparuje.
3. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Paprykę dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Warzywa przełożyć na patelnię. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość smażyć około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pomidory z puszki oraz 3 łyżki ostrej pasty ajvar.
4. Ugotowaną cieciorkę przełożyć na patelnię. Dodać po pół łyżeczki bazylii, oregano i papryki słodkiej. Całość dokładnie wymieszać. Danie gotować pod przykryciem przez około 15 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

wegetariański gulasz z ciecierzycy
gulasz z ciecierzycy 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *