karkówka w marynacie miodowo-musztardowej
na imprezę,  obiad

Pieczona karkówka w marynacie musztardowo-miodowej

Smakowita pieczona karkówka w marynacie miodowo-musztardowej, idealna na niedzielny obiad. Warto mieć na uwadze, że pieczone mięso jest mniej kaloryczne niż smażone, dlatego jest też dla nas zdrowsze. Karkówka po upieczeniu jest mięciutka i rozpływająca się w ustach, z wytopionego tłuszczu proponuję zrobić sos 😉

Składniki na karkówkę w marynacie miodowo-musztardowej:
1,5 kg karkówki
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
2 łyżki ketchupu pikantnego
sól pieprz majeranek
papryka słodka
czosnek niedźwiedzi
3 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
4 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Mięso kroimy w plasterki i wkładamy do miski. Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy, by cała karkówka była obtoczona w marynacie i ziołach. Tak przygotowane mięso zostawiamy najlepiej na całą noc, aby przeszło wszystkimi smakami. Po upływie wyznaczonego czasu, wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1,5 godziny. Oczywistą rzeczą jest, że wytopi się tłuszcz z mięsa, więc nie ma czym się przejmować. Na bazie wytopionego tłuszczu proponuję zrobić sos. Smacznego!

karkówka w marynacie miodowo-musztardowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *