Zapiekanka z mięsem mielonym i puree ziemniaczanym
Zapiekanka z mięsem mielonym i puree ziemniaczanym to pomysł na świetny obiad! Wystarczy dosłownie kilka składników do przygotowania tej super zapiekanki, a efekt z pewnością Was zachwyci. Do mięsa mielonego dodałam czerwoną cebulę, paprykę oraz pomidory, ale możecie użyć innych składników, np. kukurydzy czy czerwonej fasoli 😉 Wypróbujcie już dzisiaj!
Składniki na zapiekankę z mięsem mielonym i puree ziemniaczanym:
500 g mięsa mielonego
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
puszka pomidorów krojonych
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 kg ziemniaków
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany 18%
100 g sera żółtego
sól, pieprz, papryka ostra i słodka
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ubijamy je tłuczkiem na gładką, jednolitą masę. Dodajemy do nich śmietanę, rozpuszczone masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym.
3. Paprykę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kosteczkę. Przekładamy ją do mięsa mielonego i cebuli. Na patelnię dodajemy pomidory w puszcze i przecier pomidorowy. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Zawartość patelni dusimy pod przykryciem, aż do zredukowania się sosu.
4. Do naczynia żaroodpornego wykładamy farsz mięsny, następnie warstwę puree ziemniaczanego i posypujemy startym, żółtym serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Smacznego 😉