chłopski garnek 2
obiad

Chłopski garnek

U nas dziś na obiad był chłopski garnek, czyli bardzo smaczne danie jednogarnkowe z kiełbasą, boczkiem oraz ziemniakami. Chłopski garnek to pomysł na tani obiad, który przygotujesz ze składników, które prawdopodobnie masz w swoim domu. Wszystkie składniki kroimy, a następnie podsmażamy i później dusimy w jednym garnku. Chłopski garnek to idealne danie, gdy nie mamy czasu na wymyśle obiady, a chcemy szybko i dobrze zjeść. Powiem Wam, że mojemu mężowi bardzo smakowało i na pewno jeszcze nie raz wrócę do przepisu na chłopski garnek. 😉

Składniki na chłopski garnek:
150 g boczku wędzonego surowego
3 kiełbasy śląskie ok. 350 g
2 cebule
1 duża czerwona papryka
2 marchewki
4 ziemniaki
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżki ostrej pasty ajvar
1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

szklanka o pojemności 250 ml

chłopski garnek

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania warzyw. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Paprykę dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w pół talarki. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę.
2. Boczek pokroić w drobną kosteczkę, a kiełbasę w pół talarki.
3. W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać dwie łyżki oleju. Dodać cebulę, chwilę podsmażać i dorzucić boczek oraz kiełbasę. Całość smażyć około 10 minut, aż cebula się zeszkli, a boczek ładnie przyrumieni.
4. Następnie wlać 1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu. Dodać ziemniaki i marchewkę. Dodać również przyprawy: jedną łyżeczkę soli oraz po pół łyżeczki pieprzu, papryki słodkiej i ziół prowansalskich.
5. Danie gotować pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodać pokrojoną paprykę i danie gotować przez kolejne 5 minut, do miękkości warzyw. Na koniec dodać trzy łyżeczki przecieru pomidorowego oraz dwie łyżki ostrej pasty ajvar. Danie przed podaniem spróbować i jeśli jest konieczność doprawić jeszcze do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Chłopski garnek najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!

chłopski garnek 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *