Kurczak pieczony w majonezie i ketchupie
Dzisiaj przedstawiam wam kurczaka pieczonego w majonezie i ketchupie przepis jest banalnie prostym pomysłem na obiad 😉 Wystarczy, że zamarynujecie mięso i wstawicie do piekarnika! Lubię takie szybkie obiady 🙂 Kurczak po upieczeniu jest soczysty i bardzo smaczny. Spróbujcie koniecznie 😉
Składniki na kurczaka pieczonego w majonezie i ketchupie:
3 ćwiartki z kurczaka
3 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki majonezu
2-3 ząbki czosnki
sól, pieprz, chilli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy, następnie dzielimy na udko oraz podudzie. Kawałki kurczaka oprószamy solą oraz pieprzem z każdej strony. Mięso przekładamy do miski, dodajemy pozostałe przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, ketchup oraz majonez. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy na minimum godzinę, aby wszystkie smaki się wymieszały. Po upływie tego czasu, całą zawartość miski przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez około 90 minut. 10 minut przed końcem pieczenia ściągamy pokrywkę, by skórka była fajnie przypieczona i chrupiąca 😉
Jeden komentarz
Zuza
o tak, niesamowicie soczysty!