
Placki z cukinii i marchewki
Placki z cukinii i marchewki to super pomysł na bezmięsny obiad lub kolację. Placki z cukinii to proste, tanie i bardzo smaczne danie dla całej rodziny. Placki z cukinii i marchewki są pyszne i delikatne, a dzieci je wprost uwielbiają! Ja najbardziej lubię je zajadać z kleksem jogurtu naturalnego z dodatkiem koperku, mój mąż natomiast z sosem czosnkowym. Placki z cukinii są pyszne zaraz po usmażeniu, ale równie dobrze smakują na zimno. Zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na placki z cukinii i marchewki, póki sezon na cukinię trwa.
Składniki na placki z cukinii i marchewki:
1 średniej wielkości cukinia (ok. 350 g)
2 marchewki
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka posiekanego koperku
sól, świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia


Przygotowanie:
1. Cukinię myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Odcinamy oba końce i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy łyżką. Cukinię zostawiamy na 15 minut, tak aby puściła sok. Po upływie tego czasu odlewamy nadmiar wody, dodatkowo odciskamy cukinię za pomocą rąk.
2. Marchewkę obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach. Marchewkę przekładamy do miski z cukinią i dodajemy posiekany koperek. Warzywa mieszamy łyżką. Do miski wbijamy dwa jajka, dodajemy cztery łyżki mąki i całość dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i nakładamy za pomocą łyżki porcję ciasta. Jeden placuszek to jedna łyżka ciasta. Z podanej porcji otrzymałam 12 sztuk placków. Placki z cukinii smażymy na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placuszki zdejmujemy na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Placki z cukinii i marchewki podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie to jogurt naturalny i świeży koperek. Smacznego!



Ciasto ze śliwkami

Powidła śliwkowe
Może Ci się spodobać

Ciasto snickers
27 grudnia, 2020
Spaghetti carbonara
15 listopada, 2021
Jeden komentarz
Jurek
Nie pomyślałbym, że cukinia jest taka dobra.