Placki z cukinii i marchewki
Placki z cukinii i marchewki to super pomysł na bezmięsny obiad lub kolację. Placki z cukinii to proste, tanie i bardzo smaczne danie dla całej rodziny. Placki z cukinii i marchewki są pyszne i delikatne, a dzieci je wprost uwielbiają! Ja najbardziej lubię je zajadać z kleksem jogurtu naturalnego z dodatkiem koperku, mój mąż natomiast z sosem czosnkowym. Placki z cukinii są pyszne zaraz po usmażeniu, ale równie dobrze smakują na zimno. Zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na placki z cukinii i marchewki, póki sezon na cukinię trwa.
Składniki na placki z cukinii i marchewki:
1 średniej wielkości cukinia (ok. 350 g)
2 marchewki
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka posiekanego koperku
sól, świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Cukinię myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Odcinamy oba końce i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy łyżką. Cukinię zostawiamy na 15 minut, tak aby puściła sok. Po upływie tego czasu odlewamy nadmiar wody, dodatkowo odciskamy cukinię za pomocą rąk.
2. Marchewkę obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach. Marchewkę przekładamy do miski z cukinią i dodajemy posiekany koperek. Warzywa mieszamy łyżką. Do miski wbijamy dwa jajka, dodajemy cztery łyżki mąki i całość dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i nakładamy za pomocą łyżki porcję ciasta. Jeden placuszek to jedna łyżka ciasta. Z podanej porcji otrzymałam 12 sztuk placków. Placki z cukinii smażymy na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placuszki zdejmujemy na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Placki z cukinii i marchewki podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie to jogurt naturalny i świeży koperek. Smacznego!
Jeden komentarz
Jurek
Nie pomyślałbym, że cukinia jest taka dobra.